Erişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu'nda sigara bağımlılığı ve dikkat eksikliği hiperaktivite belirtileri ilişkisi
Smoking addiction in attention deficit hyperactivity disorder and relationship with attention deficit hyperactivity symptoms
- Tez No: 361306
- Danışmanlar: DOÇ. UMUT MERT AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Sigara Bağımlılığı İletişim adresi :[email protected], Smoking Addiction, Adult Attention Deficit Hyperactivity Disorder Contact address: [email protected]
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
AMAÇ:Bu çalışmanın amacı DEHB ile sigara kullanımı arasındaki karşılıklı ve karmaşık ilişkinin daha iyi anlaşılması için DEHB tanısı alan bireylerin tedavi süreci öncesinde sigara kullanım profilleri ile sigara bağımlılığı bulunan bireylerin DEHB belirtilerinin sağlıklı kontroller ile karşılaştırılmasıdır. YÖNTEM:Araştırmaya, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi klinik ve polikliniklerine başvuran ve DEHB polikliniğine yönlendirilen 40 erişkin DEHB hastası, sigara bırakma polikliniğine başvuran 40 sigara bağımlığı bulunan ve psikiyatrik bir rahatsızlığı bulunmayan katılımcı, hiçbir psikiyatrik rahatsızlığı olmayan 40 sağlıklı kontrol çalışmaya alınmıştır. Katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Wender-Utah Derecelendirme Ölçeği (Wender-Utah Rating Scale) (WUDÖ), Erişkin DEB/DEHB Tanı ve Değerlendirme Envanteri (Turgay 1995) Faferström Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT) uygulanması planlanmıştır. BULGULAR: Çalışmamızda DEHB grubundaki olguların Dikkat eksikliği, hiperaktivite, dikkat eksikliği ile ilişkili özellikler, WUDÖ skorlarının diğer iki gruptaki olguların skorlarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu gözlenmiştir(sırasıyla; p:0,001; p:0,001; p0,05). Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ise diğer iki grubunda hem fagerström skorları hem de DEHB ile ilgili skorları anlamlı düzeyde yüksektir. SONUÇ: Çalışmamızda sigara bağımlılığı grubunda Dikkat eksikliği, hiperaktivite, dikkat eksikliği ile ilişkili özellikler ve WUDÖ skorlarının kontrollere göre yüksek bulunması DEHB semptomları ile sigara arasındaki ilişkiyi destekler niteliktedir. DEHB grubu ile sigara bağımlılığı grubu arasında fagerström skorları arasında anlamlı farklılık saptanmamış olup, DEHB ile ilgili ölçek skorları her iki grupta da kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Sigara bağımlılığı ve DEHB semptomlarının birlikteliğinin klinik açıdan değerlendirmelerde önemli olduğunu düşünüyoruz. Birçok çalışmada DEHB'nin tütün kullanımı için özel, bağımsız bir risk faktörü olduğu gösterilmiş olup aday gen çalışmalarında, DEHB ve sigara kullanımı ile ilgili birçok benzer genetik işaretleyici belirlenmiştir. DEHB ve sigara bağımlılığında dopaminerjik sistemdeki düzensizlikler ve tedavide kullanılan ilaçların aynı sistem üzerine etkili olması her iki bozukluk için benzer etyolojiyi düşündürmektedir. Erişkin dönemde de devam ettiği bilinen DEHB ve sigara bağımlılığı ilişkisinin ilerde bu konuda yapılan araştırmalarla daha iyi anlaşılacağını umuyoruz.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study is to compare the attention deficit hyperactivity disorder ADHD symptoms of the individuals diagnosed with ADHD, having smoking profiles and smoking addiction before the treatment process with healthy controls in order to better understand the mutual and complex relationship between ADHD and smoking. METHOD: 40 adults, which had applied to the clinics and polyclinics of Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Psychiatric Training Research Hospital, and directed to the ADHD polyclinic, and 40 participants, who had applied to the Smoking cessation polyclinic without any psychiatric disorder, and 40 healthy controls having no psychiatric disorders were included in the study. It was planned to apply the Sociodemographic Data Form, Wender-Utah Rating Scale (WUDÖ), Adult ADD/ADHD diagnosis and evaluation inventory (Turgay 1995) and Fagerström Nicotine Dependence Test (FNBT) to the participants. FINDINGS:In our study, it was observed that the charactertistics of the phenomena in the ADHD group relating to the attention deficit and hypearctivity were significantly higher than the scores of the phenomena in the other two groups statistically (p:0,001; p:0,001; p0,05). And when compared with the control group, both the fagerström scores and the scores relating to the ADHD of the other two groups are significantly high. CONCLUSION:The fact that the attention deficit, hyperactivty, the characteristics relating to attention deficit, and WUDÖ scores in the smoking addiction group were high compared to the controls in our study supports the relation between the ADHD symptoms and smoking. A significant difference could not be determined in the fagerström scores between the ADHD group and the smoking addiction group, and in both groups, the scaling scores concerning the ADHD were determined as significantly high compared with the control group. We think the cooccurence of the smoking addiction and ADHD symptoms is important in clinical evaluations. İn most studies ,ADHD is approved for an independent rsişk factor for development of Nicotine Dependence,.This realtionship could be explained on dopaminergic dysregulation both in Nicotine dependence and ADHD .Treatment modalities of nicotine dependence supports this view.Further studies will shed light on this relationship and provide preventive strategies for development of nicotine dependence both in adhd and normal population.