Hemşirelerde el hijyeni davranışlarının kazanılmasında nöro linguistik programlama (NLP) tekniklerinin etkisi
The effect of neurolinguistic programming techniques (NLP) in gaining hand hygiene behaviors in nurses
  1. Tez No: 361513
  2. Yazar: SEVİM ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: El Hijyeni, Eğitim Programı, Hemşire, Nöro Linguistik Programlama, Sağlık Hizmeti ile İlişkili Enfeksiyon, Hand Hygiene, Healthcare Associated Infections, Neurolinguistic Programming, Nurse, Training Program
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Öğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Araştırma, hemşirelerde el hijyeni davranışlarının kazanılmasında NLP tekniklerinin etkisini belirlemek amacıyla deneysel tasarım tipinde planlandı. Araştırmanın çalışma evrenini, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Direktörlüğü'ne bağlı çalışan hemşireler (134 kişi), çalışma grubunu araştırmaya alınma kriterlerine uygun 68 hemşire (kontrol grubu=34, deney grubu=34) oluşturdu. Deney grubuna NLP teknikleri ile el hijyeni eğitim programı, kontrol grubuna standart el hijyeni eğitim programı uygulandı. Veri toplama aracı olarak,“Bilgi Formu”, El Yıkama Davranışını Değerlendirme Ölçeği“ ve ”El Gözlem Formu" kullanıldı. Veriler kurumdan hemşirelerden izin alındıktan sonra eğitim öncesi, eğitim sonrası ve eğitimden 1 ay sonra toplandı ve SPSS paket program kullanılarak analiz edildi. Deney grubunda eğitim öncesi, eğitim sonrası ve eğitimden 1 ay sonrası el yıkama davranışı puanları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. El yıkama davranışı ölçeğinin alt boyutları eğitim öncesi, eğitim sonrası ve eğitimden 1 ay sonrası değerlendirildiğinde, el yıkamanın sonuçları ile ilgili inançlar, kurum dışı el yıkama ile ilgili görüşlerinin etkisi, kurum içi el yıkama ile ilgili beklentilerinin algısı, tutum ve niyet puan ortalamalarında deney grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu, kontrol inançları, algılanan davranış kontrolü ve bilgi puan ortalamalarında istatiksel olarak anlamlı fark olmadığı saptandı. Kontrol grubundaki hemşirelerin eğitim öncesi, eğitim sonrası ve eğitimden 1 ay sonrası sırasıyla el hijyeni uyum oranı %51, %55, %62; deney grubunun %55, %75, %90,2 olduğu tespit edildi. Sonuçlar, sağlık hizmeti ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesi için el hijyeni davranışlarının kazanılmasında Nöro Linguistik Programlama (NLP) teknikleri ile zenginleştirilen eğitim programının etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is planned in experimental type in order to determine the effect of NLP techniques in gaining hand hygiene behaviors in nurses. The target population of the study is comprised of nurses (134 people) affiliated to Yeditepe University Hospital Nursing Services Directorate, and the working group is comprised of 68 nurses (control group=34, experimental group=34) that are suitable to be included to the research. Hand hygiene training program with NLP techniques is applied to the experimental group, and standard hand hygiene training program is applied to the control group.“Information Form”,“Rating Scale for Hand Washing Behavior”and“Hand Observation Form”is used as data acquisition tools. Subsequent to gaining permission from the institution and nurses, the data are gathered prior to training, after training and one month after the training and analyzed by using SPSS packaged software. When the rates for hand washing behavior before training, after training and one month after training in experimental group are compared, a statistically significant difference is found. When sub-dimensions of hand washing behavior are evaluated for before training, after training and one month after training, it is determined that there is a statistically significant difference in beliefs related to the outcomes of hand washing, the effect of opinions related to off-institution hand washing, the perception of expectation related to in-institution hand washing and average score of attitude and intention in experimental group compared to control group, and there is no statistically significant difference in control beliefs, perceived behavior control and average score of knowledge. It is ascertained that the hand hygiene coherence rate in control group nurses for before the training, after the training and one month after the training are respectively %51, %55, %62, and in experimental group are %55, %75 and %90,2. The results set forth that the training program enriched with Neurolinguistic Programming (NLP) in gaining hand hygiene behavior in order to prevent healthcare associated infections is effective.