Staphylococcus aureus suşlarında metisilin direncinin farklı yöntemlerle araştırılması
Detection of methicillin resistance of staphylococcus aureus strains by different methods
- Tez No: 361607
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT NEDİM SULTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: mecA, metisilin direnci, lateks aglütinasyon65, mecA, methicillin resistance, latex agglutination
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Hastane İzolatı Staphylococcus aureus Suşlarında Metisilin Direncinin Farklı Yöntemlerle Araştırılması Amaç: Hastane izolatı Staphylococcus aureus suşlarında metisilin direnci, oksasilin ve sefoksitin disk difüzyon testi, otomatize cihaz sistemi, MRSA lateks aglütinasyon testi ve dirençten sorumlu mecA genin polimeraz zincir reaksiyonu ile gösterilmesi planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada hastanemize başvuran hastalardan izole edilen 50 S.aureus suşunda bu testler yapılmıştır. İzolatlar BD Phoenix otomatize sistemiyle tür düzeyinde tanınmıştır. Altın standart olarak kabul edilen mecA geni ise polimeraz zincir reaksiyonu ile araştırılmıştır. Bulgular: Oksasilin disk difüzyon testine göre S. aureus izolatlarının 46 (% 92)'i dirençli, sefoksitin disk difüzyon testine göre S. aureus izolatlarının 49 (% 98)'i dirençli, BD Phoenix otomatize sisteme göre S. aureus izolatlarının 48 (% 96)'sı, lateks aglütinasyon testi sonuçlarına göre 49 (%98)'i dirençli olarak bulunmuştur. S.aureus izolatlarının mecA polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ile 50 (% 100)'ünde mecA geni pozitif olarak saptanmıştır. Sonuç: Stafilokoklarda heterojen dirençli suşlar nedeniyle metisilin direncinin fenotipik yöntemlerle gösterilmesi sıklıkla yanlışlıklara neden olmaktadır. Çalışmamızda S.aureus'larda fenotipik yöntemlerden, lateks aglütinasyon ve sefoksitin disk difüzyon sonuçları aynı olarak saptanmıştır ve S.aureus suşlarında metisilin direncinin gösterilmesinde altın standart olarak kabul edilen yöntem olan polimeraz zincir reaksiyonu ile aynı bulunmuştur. Çalışmamızın sonucuna göre PZR çalışma şartlarına uygun olmayan merkezlerde MRSA araştırılmasında en etkili sonuca ulaşmak için lateks aglütinasyon testi ya da sefoksitin DDT yöntemi uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Detection of Methicillin Resistance in Nosocomial Isolates of Staphylococcus aureus Strains by Different Methods Objective: Methicillin resistance of nosocoimal Staphylococcus aures was planned to be detected by oxacillin and cefoxitine disk diffusion tests, automated system, MRSA latex agglutination test and mecA gene which is responsible for the resistance by polymerase chain reaction. Material and Methods: In this study, 50 S.aureus strains isolated from patients who were hospitalized in Gazi University Hospital. The isolates were identified by the BD Phoenix automated system. mecA gene which is accepted as gold standard was tested by polymerase chain reaction. Results: In the oxacillin disk diffusion test, 46 (92 %) of the S.aureus, in the cefoxitine disk diffusion test 49 (98 %) of the S.aureus isolates, in the BD Phoenix automated system 48 ( % 96) of the S.aureus isolates, in the latex agglutination test 49 (98 %) of the S. aureus isolates were found to be resistant. The mecA gene was positive in 50 (100 %) of the S.aureus isolates polymerase chain reaction studies. Conclusion: Detection of methicillin resistance in staphylococci by phenotypical methods often leads to false results. In our study, the results of the phenotypical methods, latex agglütination test and cefoxitine disk diffusion tests were found to be same and the most appropriate method for detecting the methicillin resistance is detection of mecA gene by polymerase chain reaction is found to be same with the latex agglutination test anda sefoxitin DDT. The result of this study is; in the center which is not suitable to make PCR, has to do latex agglutination test or sofoxitin DDT test for the effective results.