Örgütsel iklim ile çalışan bağlılığı arasındaki ilişkileri belirlemeye yönelik bir araştırma
- Tez No: 440817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel İklim, Örgütsel Bağlılık, Organizational Climate, Organizational Commitment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Örgütsel iklim, örgütteki değişik faktörlerin etkisiyle çalışanların algısı sonucu ortaya çıkan psikolojik bir ortamdır. Bu psikolojik ortam, örgütsel koşullar, çalışanlar ve yönetim uygulamalarından beslenen dinamik bir etkileşim sürecidir. Örgütsel bağlılık, çalışanların örgütsel amaç ve değerleri kabul etmesi, bu amaçlara ulaşmak için çaba göstermesi ve örgüt üyeliğini devam ettirme isteğidir. Çalışanların algıladığı örgütsel iklim ve bağlılık, motivasyon, iş tatmini, verimlilik, veya iş bırakma gibi örgüt için çeşitli sonuçlar doğuran davranışlara sebep olur. Bu araştırmanın amacı, çalışanların işletmelerine ait örgütsel iklim ve örgütsel bağlılık algılarını belirlemek, demografik özelliklerin örgütsel iklim ve örgütsel bağlılığa olan etkisini analiz etmek ve örgütsel iklim ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu araştırma, 2016 yılında Malatya ilinde Esenlik Şirketi üretim bölümü çalışanları üzerinde yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışanların örgütsel iklim algılarını ölçmek için on yedi sorudan oluşan ''Örgütsel İklim Ölçeği'' ve örgütsel bağlılık düzeylerini ölçmek için Allen ve Meyer'in geliştirdikleri üç boyutlu ve yirmi yedi sorudan oluşan ''Örgütsel Bağlılık Ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verileri analiz etmek için SPSS 17.0 istatistik programı kullanılmıştır. Araştırmada Frekans ve Yüzde Yöntemi, Ağırlıklı Ortalama, T-Testi, Tek Yönlü ANOVA, Kaiser-Meyer ve Bartllett's Testleri, Cronbach Alpha, Faktör Analizleri ve Korelasyon Analizleri kullanılmıştır. Analizlerden elde edilen verilere göre örgütsel iklim ve örgütsel bağlılık arasında pozitif ve güçlü bir ilişkinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Organizational climate is psychological environment which comes up as a result of employees' perception with the impact of various factors in organization. This psychological environment is a dynamic interaction process which is fed by organizational conditions, employees and management practies. Organizational commitment is employees' acceptance of organizational goals and values, effort to reach these goals and wish to continue organizational membership. Organizational climate and commitment that employees perceive cause to behaviors which bring out different results for organization such as motivation, job satisfaction, productivity, or leaving a job. The purpose of this research is to determine employees' perception of organizational climate and commitment relating to their organization, analyze the effects of demographic characteristics to organizational climate and organizational commitment and examine the relationships between organizational climate and organizational commitment. This research was performed on employees of Esenlik Company production department in the city of Malatya in 2016. Questionnaire method was used as a data collection tool in research. In order to measure the employees' perception of organizational climate, ''Organizational Climate Scale'' which consists of seven-teen questions was used. And in order to measure employees' organizational commitment level, three dimensional ''Organizational Commitment Scale'' which has been developed by Allen and Meyer consisting of twenty-seven questions was used. SPSS 17.0 statistics program was used to analyze data which were obtained in research. Frequency and Percentage Method, Weighted Average, T-Test, One Way ANOVA, Kaiser-Meyer and Bartllett's Test, Cronbach Alpha, Factor Analysis and Correlation Analysis were used in research. According to the data obtained from the analysis, it is seen that there is a positive and strong correlation between organizational climate and organizational commitment.