Örgütsel adaletin, kapsam içi ve kapsam dışı personel tarafından algılanması: Bir uygulama
Perception of organizational justice by inclusive and uninclusive personnel: An application
  1. Tez No: 361769
  2. Yazar: ADVİYE ASLI DENİZLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖNEN İLKAR DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Kapsam İçi Personel, Kapsam Dışı Personel, Organizational Justice, Inclusive Personnel, Uninclusive Personnel
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Toplu iş sözleşmelerinin uygulandığı işletmelerde, kapsam içi ve kapsam dışı personel olmak üzere, iki ayrı çalışan grubunun meydana geldiği görülmektedir. Kapsam içi personel ile işveren arasındaki çalışma ilişkisi, temelde toplu iş sözleşmesine dayanırken, işveren ile kapsam dışı personel arasındaki çalışma ilişkisi ise, bireysel iş sözleşmesi çerçevesinde şekillenmektedir. Bu tezin temel amacı, işverenle olan çalışma ilişkileri, kolektif ve bireysel düzeyde belirlenen bu iki ayrı işgören grubunun, örgütsel adaleti ve örgütsel adaletin alt boyutlarında; prosedür, dağıtım ve etkileşim adaletini algılamaları açısından, aralarında bir farklılık olup olmadığının saptanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, toplu iş sözleşmesinin uygulanmakta olduğu, çalışanları kapsam içi ve kapsam dışı personel gruplarından oluşan bir işletmede, anket uygulaması aracılığıyla işgörenlerin örgütsel adalet algıları belirlenmiştir. Anket aracılığıyla derlenen verilerin analiz sonuçlarına göre, örgütsel adaletin ve örgütsel adalet algısının alt boyutlarında, dağıtım ve etkileşim adaletinin algılanması açısından, kapsam içi personel grubu ile kapsam dışı personel grubu arasında anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. Örgütsel adalet algısının alt boyutlarından prosedür adaleti algısı açısından ise bu iki grup arasında anlamlı sayılabilecek bir farklılığın bulunmadığı belirlenmiştir. Ayrıca araştırmanın gerçekleştirildiği işletmede çalışanların, örgütsel adalet ve alt boyutlarına ilişkin algılarının; cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim durumu, unvan, kurum içi ve mesleki kıdem gibi bazı demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda ise örgütsel adalet algısı ve alt boyutlarına ilişkin algının, sadece eğitim durumu ve unvan değişkenlerine göre farklılaştığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is seen that two different type of personnel groups exist in businesses applying the collective bargaining agreement. While the relationship between the inclusive personnel and employer based upon collective bargaining agreement, uninclusive personnel and employer is based upon the individual job contract. The basic aim of this thesis is to find out the probable existance of any differences in the perception of organizational justice and subfields of procedure, distribution and interactive justice on the base on the defined two employment group. Based on this aim in such business, a survey is conducted in order to determine the perceptions of employees for organizational justice. According to the survey results, there is a significant difference between ınclusive and uninclusive personnel in terms of perception of distribution and interaction justice. On the other hand it is found out that there is not a significant differences between two groups in terms of procedural justice. Additionally, it is also tried to find out that some demographic characteristics like gender, maritual status, age, education, position wheather shows differences or not. As a result of this examination, it is found out that demographic characteristics only like education and position shows differences.