Kapsayıcı liderliğin proaktif kişilik üzerindeki etkisinde etkileşimsel örgütsel adaletin aracı rolü
The mediating role of interactional organizational justice in the impact of inclusive leadership on proactive personality
  1. Tez No: 907723
  2. Yazar: SEYRAN PAÇAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kapsayıcı Liderlik, Proaktif Kişilik, Örgütsel Adalet, Inclusive Leadership, Proactive Personality, Organizational Justice
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırmada, kapsayıcı liderliğin proaktif kişilik üzerindeki etkisinde etkileşimsel örgütsel adaletin aracı rolü incelenmiştir. MEB'e bağlı 528 öğretmenle yürütülen çalışmada, kapsayıcı liderlik tarzının çalışanların inisiyatif alma, problem çözme ve değişime uyum sağlama gibi proaktif davranışlarını nasıl etkilediği ve bu etkinin çalışanların örgütsel adalet algısına bağlı olarak farklılaşıp farklılaşmadığı analiz edilmiştir. Ayrıca, kapsayıcı liderlik, proaktif kişilik ve örgütsel adalet algılarının demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği de değerlendirilmiştir. Veriler, demografik bilgileri içeren sorularla birlikte kapsayıcı liderlik, proaktif kişilik ve örgütsel adalet ölçekleri kullanılarak toplanmış; tanımlayıcı istatistikler, faktör analizleri, korelasyon ve regresyon analizleri ile fark testleri uygulanmıştır. Bulgular, kapsayıcı liderliğin proaktif kişiliğe etkisinde etkileşimsel örgütsel adaletin kısmi aracılık etkisine sahip olduğunu ve değişkenlerin bazı demografik özellikler açısından farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the mediating role of interactional organizational justice in the effect of inclusive leadership on proactive personality. Conducted with 528 teachers working under the Ministry of National Education, the research analyzes how inclusive leadership impacts employees' proactive behaviors, such as taking initiative, problem-solving, and adapting to change, and whether this effect varies based on employees' perceptions of organizational justice. Additionally, it evaluates whether perceptions of inclusive leadership, proactive personality, and organizational justice differ significantly across demographic variables. Data were collected using questions on demographic information, as well as scales for inclusive leadership, proactive personality, and organizational justice; descriptive statistics, factor analyses, correlation and regression analyses, and difference tests were applied. Findings indicate a partial mediating effect of interactional organizational justice in the impact of inclusive leadership on proactive personality, and that variables vary based on certain demographic characteristics.