Franz Brentano ve Edmund Husserl'de psikolojizm sorunu
The problem of psychologism in Franz Brentano and Edmund Husserl
- Tez No: 361770
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR EKREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Psikolojizm, Empirizm, Franz Brentano, Fenomenoloji, Edmund Husserl, Psychologism, Empricism, Franz Brentano, Phenomenology, Edmund Husserl
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Felsefi sorunları çözme gücüne sahip tek alanın psikoloji olduğu varsayımından hareketle, tüm bilimlerin ve felsefenin temeline psikoloji disiplinini yerleştirmeyi hedefleyen bir görüş olarak özetlenebilecek olan 'psikolojizm' kuramı; John Locke tarafından kurulmuş kabul edilip Hume ve Mill gibi psikolojistlerce tanımı ve içeriği geliştirilmiş, İngiliz empirizmi kökenli bir teoridir. Bu tez ile yapılmak istenen, 19.yy sonu, 20.yy başında yaşamış olan Franz Brentano ile 20.yy fenomenolojisinin kurucusu olan Edmund Husserl'in felsefelerinde psikolojizm düşüncesinin yer alıp almadığının araştırılarak ortaya konulmasıdır. Bu amaca yönelik olarak 'psikolojizm' kavramının içeriği aydınlatılmış ve söz konusu kavram ile ilişkilendirilecek olan Brentano ve Husserl felsefelerinin tarihsel boyutu içinde genel çerçeveleri çizilmiştir. Nihayetinde psikolojizm sorunu her iki filozofun felsefeleri için de ayrı ayrı olarak ele alınmış ve Brentano ile Husserl felsefelerinin psikolojizm ile bağlantıları sorunu gerekçelendirilerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With referance to the assumption which claims psychology has the only power to solve the philosophical problems, the theory of 'psychologism' may be summarized as a point of view which aims to base psychology on science and philosophy. It is regarded as an English empricist theory, theorized by John Locke, advanced by psychologistics like Hume and Mill. The mission of this thesis is to put down the fact whether it is appeared in the philosophy of Franz Brentano, who lived at the end of 19th century and Edmund Husserl, who founded phenomenology during 20th century. With this aim, the concept of 'psychologism' is enlightened, it is associated with the philosophy of Franz Brentano and Husserl within the historical frame. As a result the problem of psychologism is addressed respectively in both philosophers and the relation between psychologism and the philosophy of Brentano and Husserl is justified.