Sadık Yemni'nin romanlarında halk kültürü unsurlarının tespiti ve incelenmesi
Determination and analysis of the elements of folk culture in the novels of Sadik Yemni
  1. Tez No: 361795
  2. Yazar: SEDA AKSÜT ÇOBANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sadık Yemni, roman, halk kültürü, halk edebiyatı, Sadık Yemni, novel, folk culture, folk literature
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 534
Özet
Bu çalışmada Sadık Yemni'nin romanları halk kültürü unsurları açısından incelenmiştir. Aslen İzmirli olan Sadık Yemni, özellikle çocukluğunda bulunmuş olduğu sözlü kültür ortamlarından etkilenmiş ve bu ortamlarda edindiği kültürel birikimlerini ve özellikle halk kültürüne ait unsurları romanlarına yansıtmıştır. Bu çalışmada; roman, hikâye, deneme, tiyatro gibi farklı türlerde eserler veren Sadık Yemni'nin romanlarındaki halk kültürü unsurları tespit edilmiştir. Tespit edilen halk kültürü unsurları, halk bilimi çalışma kadrosuna göre tasnif edilmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışmamız neticesinde, yazarın kendi kültürel kökeninden, çocukluğunda bulunduğu sözlü kültür ortamından ve bu ortamda dinlediği kişilerden etkilendiği, halk kültürüne ait çeşitli unsurların, yazarın romanlarını gerek içerik gerekse üslup yönüyle şekillendirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the novels of Sadık Yemni were analysed in terms of the elements of folk culture. Sadık Yemni, hailing from İzmir, was influenced by the environments of oral culture where he had been especially in his childhood and he transfered his cultural aggregations which he had acquired from these environments to his novels. In this study, the novels of Sadık Yemni, who has works in different genres like novel, story, essay and theatre, were searched in terms of the elements of folk culture. The determined elements of folk culture were categorized and evaluated in accordance with the categorization scheme of folkloric studies. As a consequence of our study; it has been observed that the writer was influenced by his own cultural origin, the environments of oral culture where he had been in his childhood, the people whom he listened in these environments and that several elements of folk culture shaped his novels in terms of both content and style.