Yoksulluk ve sosyal dışlanma kapsamında Çanakkale'deki sosyal politika uygulamaları
Poverty and social exclusion of social policy implications under in Çanakkale
  1. Tez No: 361988
  2. Yazar: EDA İŞLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Poverty, Social exclusion, Social policy, Social work
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Yoksulluk bireylerin siyasal, kültürel, e itim, sosyal güvenlik, sa lık, üretim ve çalı ma hayatıyla ilgili imkanlara ula amamasıdır. Yoksulluk sadece ekonomik faktörlere ba lı bir kavram olmayıp, sosyal, politik ve kültürel sorunları da içeren çok boyutlu bir kavram olarak algılanması uluslararası kurulu ların da yoksulluk ve yoksullukla mücadeleye olan ilgilerini arttırmı tır. Özellikle 1990 yılındaki Dünya Kalkınma Raporu ile yoksullu a dikkat çekilmi ve yoksullukla ilgili hızlı ve siyasi olarak sürdürülebilir bir ilerlemenin ba arılmasının gereklili ine vurgu yapılmı tır. Sosyal dı lanma, sanayi devriminden bu yana var olan e itsizlik ve sömürü gibi sorunların neo-liberal politikalar ile birlikte dünyanın her yerinde sosyo-ekonomik krizlere yol açmasıdır. Tez çalı masında sosyal dı lanmaya, yoksulluk ile ilgili problemlerin sadece ekonomik yapısı ile ilgili de il e itim yetersizli i, sosyal güvencesizlik, göç hareketleri, enformelle menin büyümesi ve i gücü piyasasına eri iminde sorunlar açısından da yakla ılmı tır. Küreselle me süreci, yoksulluk ve sosyal dı lanma ile mücadelenin sosyal refah devletinin görev ve sorumlulu una dahil olmasını gerekli kılmı tır. Bu ba lamda, tez çalı ması ile sosyal hizmet kapsamında yoksulluk ve sosyal dı lanma ile mücadele yöntemi irdelenmi tir. Sosyal hizmet, topluma insani ve demokratik açıdan yakla ılmasıdır. Sosyal hizmet, sosyal devletin bir gere i olarak, kamu adına sosyal hizmetin planlanması ve de erlendirilmesi sürecinde yetki ve sorumlulu a sahiptir. Yoksulluk ve sosyal dı lanma kapsamında sosyal politika faaliyeti olan sosyal hizmetlerin, Çanakkale ilinde yardıma muhtaç ki i ve ailelere sunulan imkanlar ortaya koyulmaya çalı ılmı tır. Anahtar Kelime: Yoksulluk, Sosyal dı lanma, Sosyal politika, Sosyal hizmet
Özet (Çeviri)
Poverty defined as; lack of access to basic resources including political, cultural,education,social-security,sanitation and working condutions.Poverty is not only depend on economical factors it also contains many factors such as political factors social and cultural factors that is why poverty is complicated, multi-faceted concept and because of this, many international bodies pay attention to such an issue and increasses their interest fighting against that. n 1990 The World Development Report drawn attention to poverty and as well as the report placed emphasis to succes a sustainable development about poverty as fast and as political. Social exclusion; since industrial revolutions some problems such as inequality and exploitation with neo- liberal politics brought out socio-economical crisis everywhere in the world. This thesis approaches to social exclusions about poverty problems not only depend on economical structure it also related to non-education, non-social security, emigration,limited access or non-access to labor force market. Globalizations process gives the biggest responsibility to social state to find solutions for poverty and social exclusion and fight against them. This thesis explicates the fighting methods against poverty and social exclusion with every datas which were obtained from social service and from this study. Social service has to approach society with humanitarian way and very democratical way. Social service has an authorization and responsibilities to make social services plans for society as a necessity of being social state. Within the contex of poverty and social exclusion, social service which is part of socio- politic activity express resources which were given to the people and families in Çanakkale city.