Hazar enerji kaynakları paylaşımının İran-Rusya ekonomilerine etkisi
The impact of the distribution of caspian energy resources on the economy of Iran and Russia
  1. Tez No: 363246
  2. Yazar: LEILA CHEHREGHANI MONTAZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ONAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Ekonomi, Hazar Denizi, Hukuksal Statü, Energy, Economy, Caspian Sea, Legal Status
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışmada enerjinin ekonomik hayattaki yeri ve önemine değinilmiş, bu bağlamda Hazar enerji kaynaklarının kıyıdaş ülkelerin ekonomilerine etkisi irdelenmiştir. Hazar Bölgesi'nin istikrarı ve ekonomik refahına gölge düşüren ve kıyı ülkeler arasında 21 yıl süren müzakerelerde bir mutabakata varılamayan hukuki statü sorunu ele alınmış ve sorunun bertaraf edilmesi durumunda İran ve Rusya ekonomileri üzerinde olası etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Kıyıdaş ülkelerin konuyla ilgili görüşlerine, dış güçlerin bölgedeki müdahale amaçlarına ve menfaatlerine yer verilmiştir. Bölge petrol ve doğal gazını uluslararası pazarlara taşıyan başlıca ulaşım hatları tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, the importance of energy in the economic life is emphasized and in this context, the impact of Caspian energy sources on the economy of the coastal states is examined. The problem of legal status which has not reached an agreement in 21-year long Caspian coastal states negotiations and casts a shadow over the stability and the economic welfare of Caspian region is discussed and the possible impacts on Iran and Russia's economies in case of disposal of the problem is studied. The opinions of coastal states on the subject and the purpose and benefits of external interventions in the region is discussed. The oil and gas pipelines to the global markets is presented.