Türkiye'de otomotiv sektörüne yapılan yatırımlar
The investments on automotive sektor in Turkey
  1. Tez No: 363281
  2. Yazar: KUBİLAY BATMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otomotiv sektörü, montaj sanayi, Türkiye otomotiv sektörü, yabancı sermaye, yabancı sermaye yatırımları, Automotive sector, mounting industry, Turkish automotive sektor, foreign capital, foreign capital investments
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Otomotiv sanayi, uluslararası ticaret içerisinde sahip olduğu pay, sağladığı katma değer, yarattığı istihdam ve üretim hacmi ile dünya ekonomisinin öncü sektörleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle otomotiv sanayi her ülkenin sahip olmak istediği bir sanayi oluşumudur. Ancak her ülke otomotiv sanayinin kurulması ve gelişimi için gerekli olan teknolojik altyapı, tecrübe ve büyük ölçekli yatırım harcamalarını gerçekleştirebilecek iç tasarruf düzeyine sahip değildir. Gelişmekte olan ülkelerde otomotiv sanayi faaliyetlerinin neredeyse tamamının ilk başlarda yabancı sermaye odaklı gerçekleştiği görülmektedir. Ayrıca bu ülkelerde otomotiv sanayinin gelişimi, yabancı sermaye akışı ile doğrudan bağlantılı olmakla birlikte zamanla çok az ülkenin bu dışa bağımlı yönelimden kurtularak yerli üretim gerçekleştirdiği görülmektedir. Türkiye otomotiv sanayisinin üretim hatlarına bakıldığında gerek yerli olarak kabul edilen kısmı, gerek başka ülkeler adına faaliyet gösteren kısmı olsun önemli bir bölümü yabancı sermaye temellidir. Türkiye otomotiv sanayi, yabancı sermaye sayesinde gelişim göstermiş ve bugün ülke ekonomisinin en önemli sanayi kollarından biri haline gelmiştir. Bu çalışmada Dünya'da ve Türkiye'de otomotiv sanayinin durumu ve gelişimi, Türkiye'de otomotiv sanayinin gelişimi ile yabancı sermayenin ilişkisi, Türkiye'de üretim faaliyeti gösteren firmaların durumu, otomotiv sektörünün olumlu ve olumsuz yönleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Automotive industry is the one of the most significant sector in world economy, because of; its share in international trade, added-value it provides, employment it created and its production volume. Therefore; automotive industry is an industry which all countries want to own it. On the contrary, not all countries have necessary technological infrastructure, knowledge and enough domestic saving level in order to realize such big scale investment expenditure. In developing countries, it's seen that, at the beginning, almost all of the automotive industry activities made by foreign investors. Furthermore, in these countries, development of automotive industry positively correlated with foreign investment inflow. Only a few countries get rid of foreign investors and made their own production. When, we focused on production lines of Turkish automotive industry, both domestic and foreign investments originated by foreign investments. Turkish automotive industry developed by foreign investments and became one of the most important industries of Turkish economy. This paper aims to show; situation and development of automotive industry in Turkey and world, relationship between development and foreign investment in Turkish automotive industry, situation of firms making production in Turkey and positive and negative aspects of automotive industry.