Blended English course with MOODLE
MOODLE ile harmanlanmış İngilizce eğitimi
- Tez No: 363319
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. NACİ KAYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: MOODLE, harmanlanmış öğretim, kurs yönetim sistemi, MOODLE, blended-learning, course management system
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk lise öğrencilerinin açık kaynak kodlu öğretim yönetim sistemlerinden biri olan MOODLE sisteminin İngilizce harmanlanmış öğretiminde kullanımına yönelik tutumlarını araştırmaktır. Cinsiyet açısından tutumlardaki farklılıklar da araştırılmıştır. Ayrıca, İngilizce derslerinde, harmanlanmış öğretim için MOODLE sistemi kullanımının öğrenci başarısı üzerindeki etkisi de araştırılmıştır. Çalışma, bir deney ve bir kontrol grubu ile uygulanmıştır. Çalışmaya, kolaylıkla bulunabilen örnekleme tekniğine uygun olarak yaşları 16 ile 18 arasında değişen toplam 44 öğrenci katılmıştır. Kontrol grubu, 10'u kız, 12'si erkek olmak üzere 22 öğrenciden oluşmuştur. Deney grubu, 12'si kız, 10'u erkek olmak üzere 22 öğrenciden oluşmuştur. 15 haftalık uygulama sonrasında, deney grubuna anket ve yarı yapılandırılmış mülakat uygulanmıştır. Bunlara ek olarak, deney grubunun ikinci dönem sınav notları ile kontrol grubunun ikinci dönem sınav notları ile karşılaştırılmıştır. Yarı-yapılandırılmış mülakatlardan elde edilen nitel veriler içerik analizi yapılarak incelenmiştir. Anket ve sınavlardan elde edilen nicel veriler SPSS (16.0) yazılımı kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca, eşleştirilmiş örnekler t-testi ve Mann-Whitney U-testi de uygulanmıştır. Anket ve mülakatlardan edinilen veriler, lise öğrencilerinin İngilizce harmanlanmış öğretiminde MOODLE sisteminin kullanımına yönelik olumlu tutum sergilediklerini göstermiştir. Cinsiyet açısından öğrencilerin tutumlarında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Deney ve kontrol gruplarının 1. ve 2. dönem İngilizce sınav notları incelendiğinde, deney grubunun 1. ve 2. sınav notları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (t=-3.085 sig=0.005). Bu farklılık, İngilizce derslerinde harmanlanmış öğretim için MOODLE sistemi kullanımının öğrenci başarısını arttırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate Turkish high school students' attitudes towards the use of MOODLE in English Language Teaching (ELT) blended instruction. Possible differences in attitudes in terms of gender are also investigated. In addition, the study intends to find out whether the use of MOODLE in English lessons as a tool for blended instruction makes a significant difference to the achievement of students. The study was conducted with one control and one experimental group. A total of 44 students participated in the study ranging in age from 16 to 18 selected on the basis of convenience sampling technique. The control group consisted of 22 students, 10 of whom were female and 12 male. The experimental group consisted of 22 students with 12 females and 10 males. After a fifteen-week treatment, a questionnaire and a semi-structured interview were administered to the experimental group. In addition, three exam results of an experimental group were compared with the exam results of a control group in the second semester. The qualitative data collected through semi-structured interviews were processed using content analysis. The quantitative data collected through questionnaires and exam results were analyzed using SPSS (v.16.0). Paired samples T-test and Mann-Whitney U-test were also applied to see the difference between the two groups. The overall analysis of the data from both questionnaires and interviews indicates that Turkish high school students who participated in this study have positive attitudes towards the use of MOODLE in ELT blended instruction. It is also found that there is no significant difference between the scale scores of the students in their attitudes towards the use of MOODLE according to gender difference. With regard to 1st term and 2nd term English exam scores of the experimental and the control group, there is a statistically significant differences between 1st and 2nd English exam scores of the students in the experimental group (t=-3.085 sig=0.005), indicating that the use of MOODLE in blended EFL lessons increased learners' achievement.