The adjustment of Turkish SME policy to the EU requirements: Are Turkish SMEs internationalized enough to play on EU scene?
Türkiye'de ki KOBİ politikasının AB gerekliliklerine uyumu: Türkiye'deki KOBİ'ler AB sahnesinde oynayacak kadar uluslararasılaştılar mı?
- Tez No: 363347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞÜKRÜ ERDEM, PROF. DR. PHİLİPP WAHNSCHAFFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: KOBİ'ler, Uluslararasılaşma, Avrupa Birliği, Globalizasyon, Pazar, İhracat, Tekstil Sektörü, SMEs, Internationalization, European Union, Globalization, Market, Export, Textile Sector
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) bir ülkenin ekonomik gelişiminde büyük rol oynamaktadır. Bu bağlamda Türkiye için de AB yolunda uluslararası entegrasyon sürecinin başlaması gerekliliğine dair algının oluşması da göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'nin ekonomisinde KOBİ'lerin gerek sayıları ile gerekse ekonomi ve iş gücüne katkıları ile önemleri yadsınamaz. Mevcut ekonomik büyümenin ve hızlı endüstriyel gelişimin tetiklediği bu entegrasyonun ana enstrümanlarından birisi de uluslararasılaşmadır. Bu çalışmasın odak noktası Türkiye'deki KOBİ'lerin uluslararasılaşma süreçlerindeki başlıca amaçlarını belirleyerek, AB Mevzuatında 16. Başlıkta yer alan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) Politikası ile uyumluluğunu ölçmektir. Bu çalışmada Marmara Bölgesinde ki Tekstil Sektörü hedef alınıp, ihracat uluslararasılaşma aracı olarak öngörülerek saptamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Small and Medium Enterprises (SMEs) play a vital role in the country's economic development. In this context SMEs' importance in Turkish economy is considerable due to their number and contributions to the economy and workforce and there is a clear understanding that there's a necessity to begin a process of international integration on the way to EU for Turkey. The one of main instrument for this integration is internationalization that has been triggered by current trend of economic growth and the rapid industrial development. The focus of this paper is to determine the main objectives of internationalization for SMEs in Turkey and measure their compatibility with 16th chapter which concerns Small and Medium sized Enterprises (SME) Policy by choosing exports as an internationalization tool in Textile Sector in Marmara Region, Turkey.