Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin ekonomik, siyasal ve sosyo-kültürel sonuçları
Turkey-European Union relations' economic, political and socio-cultural results
- Tez No: 363356
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN İZOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye- Avrupa Birliği, Ekonomik Avantajlar, Siyasal Avantajlar, Sosyal Avantajlar ve Dezavantajlar, Turkey – European Union, Economic Advantages, Political Advantages, Social Advantages and disadvantages
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tezin amacı Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin ekonomik, siyasal ve sosyo-kültürel sonuçlarını Türkiye'nin AB'ye girmesinin avantajları ve dezavantajları kapsamında tartışılmasıdır.Bu tartışma neticesinde de terazinin hangi yönünün daha ağır basacağı, Birliğe üye olmanın mı, olmamanın mı, yoksa ilişkilerimizi bu şekilde sürüncemede bırakarak mı devam etmenin ülkemiz açısından daha iyi olacağına ilişkin bir bakış açışı sunulması amaçlanmaktadır. Bu tez hazırlanırken Türkiye – Avrupa Birliği ilişkileri dönem dönem incelenmiş ve genel olarak bu güne kadar geçen süreç içerisinde hangi noktaya geldiğimiz, bu noktada avantajların mı yoksa dezavantajlarının mı daha ağır bastığı ekonomik , siyasal ve sosyo-kültürel açıdan sorgulanmıştır.Konuyla ilgili ulaşılan kaynaklar, gerekli belgelerin taranıp, nesnel bir şekilde aktarılmasıyla bu tezde faydalanılmıştır.Elde edilen kaynaklar ışığında bölüm ana ve alt başlıkları hazırlanmış ve konu ile ilgili tez ve anti tezlere çalışmada yer verilerek bu tez hazırlanmıştır. Bu çalışmada ilk olarak Avrupa Birliği'nin tarihinden, yapmış olduğu anlaşmalarla ilerleme ve genişlemesinden, Türkiye– Avrupa Birliği ilişkilerinin tarihi gelişiminden, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesinin avantajları ve dezavantajlarından bahsedilerek Türkiye Avrupa Birliği ilişkisinde gelecekte bekleyen senaryolar ekonomik, siyasal ve sosyo-kültürel açıdan analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to observe and discuss the advantages and disadvantages of Turkey becoming a member of the European Union (EU). As a result of this observation and discussion, the aim of this thesis is to answer the following questions from economic, political and socio-cultural results and search an answer this questions:Does being a member of the EU provide more advantages or disadvantages? Should Turkey continue its relations with the EU or terminate attempts to cooperate? In this thesis the relations between Turkey and European Union (EU) is periodically observed. While preparing this thesis, various academic sources have been objectively referenced in order to answer the previously mentioned questions. According to the sources, the main section and subtitles of the thesis are prepared. At the beginning of this thesis the history and progress of agreements the EU held and the historic relations of Turkey and the EU are observed. Secondly, the question of whether or not it is in Turkey's best interest to become a member if the EU and lastly the various scenarios that await Turkey.