The Relationship between assertiveness and self-concept
Atılganlık düzeyi ve benlik kavramı arasındaki ilişki
- Tez No: 36393
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Atılganlık, Benlik Kavramı, Sosyal Uyum, Başatlık, Kontrollü Olma, Depresyon, Açıklık, Sosyal Güç, Cinsiyet, Assertiveness, Self-Concept, Social Resonance, Dominance, Self-Control, Depression, Permeability, Social Potency, Sex
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZ ATILGANLIK DÜZEYİ VE BENLİK KAVRAMI ARASINDAKİ İLİŞKİ ŞAH İNER, BELGİN Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ayhan Demir Ocak, 1994, 96 sayfa Bu çalışmanın amacı atılganlık düzeyi ile benlik kavramı arasındaki ilişkiyi ve cinsiyetin atılganlık düzeyine etkisini araştırmaktır. Veriler Kolej Kendini Anlatma ölçeği ve Giessen Benlik Kavramı Testinin Orta Doğu Teknik Üniversitesi hazırlık sınıfında okuyan 278 öğrenciye uygulanmasıyla elde edilmiştir. Korelasyon sonuçları, atılganlık ile benlik kavramı arasında negatif yönde bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca atılganlıkla, başatlık, depresyon, açıklık ve sosyal güç arasında da negatif yönde bir ilişki görülmüştür. Kontrollü olma ile atılganlık arasındaanlamlı bir ilişki bulunamamıştır. t-test sonuçları ise, öğrencilerin atılganlık düzeyi açısından cinsiyet farkı olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN ASSERTIVENESS AND SELF-CONCEPT ŞAHINER, BELGİN M.S. in Educational Sciences Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayhan Demir January, 1994, 96 pages The purpose of the present study was to investigate the relationship between assertiveness and self- concept, and the effect of sex on assertiveness. The data were gathered by administering two instruments, namely College Self-Expression Scale (CSES) and Giessen Self-Concept Scale (GSCS) to 278 prepschool students in Middle East Technical University. Correlation coefficient results indicated a negative relationship between assertiveness and self- concept, between assertiveness and dominance, depression, permeability and social potency. Whereas, a positive relationship was found between assertiveness and social i i iresonance No significant relationship was found between assertiveness and self-control. Also, t-test results revealed that there was no significant sex difference in students' assertiveness.