The Effect of taxes on distribution of income in Turkey
Türkiye'de vergilerin gelir dağılımına etkisi
  1. Tez No: 36397
  2. Yazar: ÖZLEM ONARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN ZAİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, gelir dağılımı, gelir vergisi, artan oranlılık, efektif vergi yükü, katma değer vergisi, azalan oranlılık. iv, Turkey, distribution of income, income tax, progressivity, effective tax burden, value-added tax, regressivity. m
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de vergi yapısının gelir dağılımı üzerine etkilerini incelemektedir. Bu amaçla, dolaylı ve dolaysız vergilerin, gelirden, servetten ve harcamalardan alınan vergilerin dağılımı; enflasyonun etkileri gibi vergi yapısının genel özellikleri incelenmiştir. Gelir vergisine artan oranlılık derecesiyle ilgili ölçümler uygulanmıştır ve efektif vergi yükünün faktör gelirlerine göre dağılımı incelenmiştir. Katma değer vergi yükünün, aylık harcanabilir gelirin yüzdesi olarak dağılımına dair bir tartışma yapılmıştır. Sonuçlar birleştirilerek, Türkiye'nin vergi yapısının geliri düşük gelir grupları ve çalışanların aleyhine yeniden dağıttığı bulunmuştur. Vergi gelirlerini azaltmaksızın vergi adaletini arttırmak için daha_artan oranlı ve üniter bir gelir vergisi yapısı; düşük, sabit oranlı bir katma değer vergisi ve artan oranlı bir vergi iadesi şeması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the effects of tax system on distribution of income in Turkey. For this purpose, the geneal elements in the system, such as distribution of direct and indirect taxes; taxes on income, wealth and expenditures; effect of inflation are analyzed. The measures of degree of progression are applied to income taxation and the distribution of effective tax burden over factor income groups is analyzed. An additional discussion is made about the distribution of value-added tax burden as percentage of monthly disposable income. Combining the results, it is found that the tax system in Turkey redistributes income to the disadvantage of low income individuals and working masses. A more progressive and unitary income tax structure; a low, uniform rated value-added tax scheme with a progressive reimbursement mechanism is proposed to increase tax equity even without reducing tax revenue.