The Significance of the military sector in the postwar world and Turkish economy
Askeri harcamaların İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde dünya ve Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemi
  1. Tez No: 36399
  2. Yazar: FİLİZ BAĞDATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET ŞENSES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri Sektör, Savunma Sektörü, Askeri Harcamalar, Savunma Harcamaları, Silah Ticareti/Üretimi, Savunma Sanayi, Askeri Harcama Verileri, Dünya, Gelişmiş Ülkeler/Gelişmekte Olan Ülkeler/Türkiye, Military/Defense-Sector, Military/Defense-Expenditure/Spending, Arms Trade/Production, Arms/Defense Industry, Military Expenditure Data, World/Developing/Developed-Countries/Turkey
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
öz ASKERİ HARCAMALARIN İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÖNEMDE DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ BA?DATLI, Filiz Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Fikret SENSES Şubat, 1994, 240 sayfa Bu tezin amacı askeri sektörün İkinci Dünya Savaşa sonrası dönemde dünya ve Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemini değerlendirmektir. AskeTfsektörün ekonomiye olan etkisi toplam harcamalar, silah ticareti ve savunma sanayi itibariyle araştırılmıştır. Mevcut ampirik araştırmaların çoğunluğu toplam askeri harcamaların olumsuz ekonomik etkilerinin ağır bastığı sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Fakat veri problemleri araştırmaların sonuçlan ve geleceği açısından önemli bir sorun oluşturmaktadır. Mevcut verilere dayanılarak, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde askeri harcamalarda ve silah ticaretinde görülen nisbi boyutlar ve değişiklikler incelenmiştir. Savunma sanayinin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sivil sanayi sektörlerinden ayırıcı özellikleri ve ekonomiye etkileri araştırılmıştır. Çıkarılan en önemli sonuçlardan birisi, gerek gelişmekte olan ülkeler genelinde, gerekse Türkiye'de yerli silah üretiminin kısa ve orta vadede olduğu kadar, uzun vadede de silah ithalatının getirdiği ekonomik yüklere alternatif çözüm oluşturmadığı olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SIGNIFICANCE OF THE MILITARY SECTOR IN THE POSTWAR WORLD AND TURKISH ECONOMY BA?DATLI, Filiz M.S. in Economics Supervisor: Prof.Dr. Fikret SENSES February, 1 994, 240 pages The aim of this thesis is to assess the significance of the military sector in the world and Turkish economy during the postwar period. The military sector exerts influence on world economy through various channels, in terms of its total expenditures, arms trade and arms production. Most empirical research to-date have found that the negative impacts of military expenditure have outweighted its positive impacts on economic performance. However the data problems cast considerable doubt on the results and prospects for proper economic analysis. On the basis of available data, the relative magnitudes and trends in postwar world military spending and arms trade are identified with respect to key macroeconomic variables. The unique characteristics of the arms industry which set it apart from civilian industrial sectors and its economic implications are examined with respect to the developed and Third World countries. A major observation of this thesis is that domestic arms production efforts in Turkey and other developing countries do not constitute a compensating alternative for the economic burden introduced by arms imports in the long run as well as the short run.