Karayollarında kar ve buz mücadelesi yönetiminde yeni bir maliyet hesabı önerisi
Karayollarında kar ve buz mücadelesi yönetiminde yeni bir maliyet hesabı önerisi
  1. Tez No: 364203
  2. Yazar: AHMET FATİH KIĞILI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SİNAN YARDIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kar ve buz mücadelesi, kar ve buz mücadele maliyeti, kar ve buzla mücadele ihalesi, bakım bilgi formu, birim fiyat, Snow and ice fighting, cost of snow and ice fighting, bid of snow and ice fighting, maintenance information form unit price
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Yapılan çalışmada birinci bölümde kar mücadelesi yöntemleri ve bu mücadelenin sonucunda yolun nasıl etkilendiği konuları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde buz mücadelesinin önemine değinilmiştir. Özellikle yol kaplamasında buz katmanı oluşmadan yapılan mücadelenin, yolda ve yolculuk yapanlarda hasar oluşturmayacak bir çözüm yolu olduğuna dikkat çekilmiştir. Don olayının ve karın yolda bıraktığı hasarlara değinilmiştir. Ayrıca kar ve buzun yoldan uzaklaştırılması, yönetimsel olarak incelenmiştir. Bu bağlamda Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yapmış olduğu çalışmalar soğuk bir iklim bölgesi olan Kars ve Ardahan ili civarında incelenmiştir. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün teşkilat yapısı ve kış bakım maliyetleri incelenmiştir. Maliyetin fazla olduğu görülüp kar ve buz mücadelesi için uygun bir ihale yapılması öngörülmüştür. İhale bedelinin yükleniciye ödenme şekline göre, kar ve buz mücadelesi için, hangi ihalenin uygun olduğu araştırılmıştır. Karayolları Genel Müdürlüğü'nde 18. Bölge Müdürlüğü Tesisler ve Bakım Başmühendisliği'nden elde edilen iki şubeye ait (Kars ve Ardahan) kışlık bakım bilgi formlarında kar ve buz mücadelesinde oluşan maliyetler incelenmiştir. Şubelerde kar ve buz mücadelesinde kullanılacak olan makinelerin günlük ortalama çalışma süreleri baz alınarak şubelerde yapılan bu çalışmaların yüklenici firma tarafından yapıldığında kış ayları için maliyeti hesaplanmıştır. Her iki durumda oluşan maliyet birbiriyle kıyaslanmıştır. Önerilen yöntemin, maliyeti 2011 yılı itibariyle yaklaşık %27,6 oranında düşürdüğü ayrıntılı bir örnek çözüm üzerinde gösterilmiştir. 2010-2013 yıllarını kapsayan dört yıllık ortalama maliyet azalması ise %24 olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar hem idare açısından hem de yüklenici açısından değerlendirilmiştir. Hem kalite standartları gelişeceğinden hem de yüklenici firmanın bu çalışmaları yapması durumunda maliyetin bir hayli azalacağından şubelerin çalışmalarının bu yönde değiştirilmesinin yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of the study, it is focused on the way of snow removal and the way how the road is affected at the end of this removal. In the second part, it is drawn attention to the importance of ice removal. Espacially,the removal made before the formation of ice layer was noted to be a solution way that does not cause a damage for the road and the travellers. It is also referred to the damages on the road that is formed by frost events and the snow. Moreover, removal of snow and ice reviews administratively. In this context, the works which was made by General Directorate of Highways is reviewed around Kars And Ardahan cities, found in a cold climate region. The organizational structure of KGM and winter maintenance costs have been examined. The reason that the costs are too much it is foreseen to make a suitable tender about snow and ice removal. According to the shape of the tender price paid to the contractor, the most appropriate tender has been investigated for snow and ice removal. The Snow and ice removal costs which obtained from the winter maintenance information forms that belongs to two different Branch Offices (Kars and Ardahan) of KGM 18.Regional Directorate Facility and Maintenance Chief Engineering analyzs. By taking into account the working period of the machines that will be used in snow and ice removal in the KGM Branch Offices, the cost of these works made by the Branch Offices for winter months is compared to the cost of the same works made by the contractor company. In both cases, the incured costs are compared to each other. In 2011 The cost of the proposed method it was determined that approximately 27,6% lower. Covering the years 2010-2013 the average cost of a four-year reduction of 24% was found. The results which is obtained, was evaluated by both administrative and contractor. Both will develop quality standards as well as the contractor's costs in the event that this work will be reduced a great deal of work in this direction of the branches was concluded that it would be useful to be replaced.