Kuşak farkının iş değerleri üzerindeki etkisini incelemek üzere bir araştırma
A research about the effect of generational differences on work values
  1. Tez No: 364819
  2. Yazar: ÖMER USTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR SÜRAL ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşak Kavramı, Kuşaklar, Kuşak İş Değerleri, Concept of Generation, Generations, Work Values of Generations
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Globalizasyon sürecinin yarattığı etkiler sonucunda günümüzün hızla değişen teknolojisi ile birlikte bu sistemleri değiştiren insanların da bakış açıları ve görüşleri değişmektedir. Özellikle artan refah düzeyi ve yaşam ömrünün uzaması bireylerin iş hayatında daha uzun süre yer almalarına ve emekli olsalar dahi çalışmaya devam etmelerine neden olmaktadır. Bu sebeplerden dolayı iş yaşamında ilk kez bu kadar fazla kuşağın görev alması ile birlikte iş yaşamına yeni katılan kuşaklar kendi tutum, değer ve inançlarını beraberinde getirdiğinden yaşlı kuşak ile genç kuşak arasında mevcut çatışmalar olabilmektedir. Bu çatışmaların minimize edilebilmesi için organizasyonların insan kaynakları departmanlarının her kuşağın kişilik özellikleri ve beklentilerine göre bir insan kaynakları politikası uygulaması büyük önem taşımaktadır. Kuşak üyelerinin çalışma yaşamındaki iş görme anlayışı farklılıklarını araştırmak üzere hazırlanan bu tezin teorik çerçevesini çok çeşitli basılı ve elektronik kaynaklar oluşturmuştur. Araştırmanın kapsamını Mersin ili Anamur ilçesinde ilkokul, ortaokul ve lise düzeyi okullarda görev yapan 40'ı Bebek Patlaması kuşağı, 184'ü X kuşağı ve 57'si Y kuşağı olmak üzere toplam 281 öğretmen katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcılara uygulanan anketin içeriğini demografiksorular ve katılımcıların iş yaşamında kuşak çatışmasının bilincinde olup olmadığını öğrenmek için sorulan soruların yanı sıra, kuşaklar arası iş değerleri farklılıklarını belirlemek amacıyla Super'in İş Değerleri Envanteri oluşturmaktadır. Yapılan anket çalışmasının sonuçlarına göre iş değerlerinin ''Yönetim'', ''Prestij'', ''Yaşam Tarzı'' ve ''Çeşitlilik (Değişim)'' boyutlarında kuşaklar arasında farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the effects that globalisation process created, along with the technological changes, perspectives and opinions of people who are changing these systems are also changing. Especially with the increasing level of prosperity and expanded life span cause individuals to be longer time in business life and continue this even after they are retired. Because of these reasons and for the first time there are too many generations participate in business life, also the reason that the generations that just participate in this environment bring their own attitude, values and beliefs with them can cause some conflicts between the old and young generation. In order to minimise these conflicts, human resources departments of organisations' practise of a policy according to each generation's chararcteristics and expectations has a crucial importance. This thesis is prepared in order to research the differences in generations' members' perspective of working, and its theoretical framework consists of various printed and electronic publications. The scope of the research consists of 281 taecher participant in which there are 40 Baby-Boomers, 184 generation X and 57 generation Y individuals who are working in primary, secondary and high schools in the Anamur district of Mersin city. The content of survey which was conducted to participants consists of questions of demography, questions whether they are aware of generational conflicts at work place and along with these questions Super's Work Values Inventory in order to determine differences of working values among generations. According to the survey results, it is observed that there are differences among generations in dimensions of“ Manegement”,“Prestige”,“Way of Life”and "Variety''