Edmund Burke'ün din felsefesi
Edmund Burke's philosophy of religion
- Tez No: 364851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Edmund Burke, Muhafazakârlık, Yüce, Güzel, Tanrı, Önyargı, Din, Edmund Burke, Conservativism, the Great, Beauty, God, Prejudgment, Religion
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Modern siyasal düşünce tarihinin, gittikçe artan bir ilgiye konu olması, bu alanda tarihin seyrini değiştiren düşünürlerin tüm yönleriyle incelenmesine neden olmuştur. Dolayısıyla da söz konusu bu düşünürlerin fikri dünyaları tahlil edilirken, küçük yaştan itibaren oluşturdukları, entelektüel tutumları ve tavırları her yönüyle ele alınmıştır. Bu, önemli düşünürlerden bir tanesi de Edmund Burke'dür. 18. yüzyıldan 21. yüzyıla uzanan zamanda saygınlığını devam ettiren Edmund Burke, modern siyasal düşünce tarihinin en önemli simalarından biri kabul edilmektedir. İngiliz siyaseti üzerinden dünya siyasetine damga vuran Burke, toplumsal olayları analiz etmiş ve sağlıklı bir toplumun nasıl vücuda geleceği hakkında yazılar kaleme almıştır. Edmund Burke'ün bu düşünce dünyasını oluşturan en önemli faktörlerin başında Tanrı ve din anlayışını zikredebiliriz. Papazlık eğitimi alan ve aynı zamanda iyi bir Hristiyan olan Burke, tüm fikirlerini Hristiyan teolojisi üzerine şekillendirmiştir. Tanrının yasaları olan doğal yasaların önemini vurgulayan Burke, evrenin düzeninden toplum düzenine uzanan bir Tanrı yasasının varlığından bahsetmektedir. Tüm bu süreç içerisinde estetik bir tecrübe olan yüceyi ve güzel kavramlarını sıklıkla kullanan Burke, estetik yüce ve güzelin insan tahayyülünü harekete geçirerek bizi insan tahayyülünde Tanrı'ya götürdüğünü söyler. Bu çalışmada Burke'ün din felsefesi bağlamında dine, Tanrı'ya, ahlaka bakışını; dini, Tanrı'yı ve ahlakı zihinde şekillendirirken tahayyülün, önyargının, pratik akıl ve duyguların ne denli önemli olduğunu açıklamaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As being an object for a growing attention, the history of modern political thought has made the major thinkers who changed the history of the world in this field, important to be studied in every aspects. Therefore, while their thinking side of these thinkers was being studied their intellectual behaviours and attitudes has been examined too. One of these important thinkers is Edmund Burke. Edmund Burke who had a continuity of respect from 18th century to 21st century, is accepted one of the leading thinker in history of modern political thought. Burke, who had influence on the world policy through the British policy, has analysed the social events and written about how a healty society can be built. We can say that one of the major reason of his thinking world is the God and religion. As a person who had religious education and is a good Christian, Burke has built all of his ideas on Christian theology. Burke, who was emphasizing the importance of natural law which is also God's law, mentions that there is a God's law from the universal order to social order.In all these process, he used frequently the great and the beauty as an aesthetical experience, and he argues that the aesthetical great and beauty brings us to the God in human imagination by attracting it. In this study, it is explained that how Burke perceived religion, God, morality in respect of philosophy of religion , and how he emphasized imagination, prejudgment, practical reason and emotions while shaping the religion and God in mind.