Sağlık çalışanlarında örgütsel vatandaşlık ve örgütsel bağlılık ilişkisi: Bir uygulama
The relationship between organizational citizenship and organizational commitment in health workers: An application
- Tez No: 364978
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. EMİN SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Örgütsel Bağlılık, Sivil Erdem, Vicdanlılık, Özgecilik, Nezaket Tabanlı Bilgilendirme, Centilmenlik ve Gönüllülük Duygusal Bağlılık, Devamlılık Bağlılığı, Normatif Bağlılık, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Commitment, Civil Virtue, Conscientiousness, Altruism, Courtesy Based Information, Fairness and Volunteering Affective Commitment, Continuance Commitment, Normative Commitment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma, örgütsel vatandaşlık davranışı ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin açıklanması amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada ilk önce geniş bir literatür taraması yapılarak örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel bağlılık kavramları teorik çerçevede sunulmuştur. Bu bölümlerde, kavramların tanımı, boyutları, kavramları etkileyen faktörler ve sonuçları anlatılmıştır. Çalışma teorik bir çerçevede sunulduktan sonra, örgütsel vatandaşlık davranışını ölçmek için, Konousky ve Organ tarafından geliştirilen ve Erdem (2003) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan“Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Ölçeği”, örgütsel bağlılığı ölçmek için Buchanan tarafından geliştirilen ve Türkçeye uyarlaması Sungurlu (1994) tarafından yapılan“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi'nde çalışan hekim dışı sağlık personeli üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu anketler sonucunda veriler değerlendirilerek örgütsel bağlılık ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study of the relationship between organizational commitment and organizational citizenship behavior is intended to explain. In this study, first performed an extensive literature review presented theoretical framework of the concepts of organizational citizenship behavior and organizational commitment. In these sections, the definition of concepts, dimensions, concepts and factors affecting the results are discussed. After being working in the theoretical framework, to measure organizational citizenship behavior which is developed by Konousky and Organ and adapted to Turkish by Erdem (2003)“Organizational Citizenship Behavior Scale”and to measure organizational commitment which is developed by Buchanan and adapted to Turkish by Sungurlu (1994)“Organizational Commitment Scale”are used. Research Bolu Izzet Baysal State Hospital employees have been performed on non-physician health care providers. As a result of these surveys, the data evaluated the relationship between organizational commitment and organizational citizenship behavior is explained.