Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin otonomi kişilik özellikleri ve problem çözme becerilerinin belirlenmesi
Determining the autonomic personality and problem solving ability of the nurses working at the intensive care unit
  1. Tez No: 364997
  2. Yazar: EMEL BAŞOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otonomi, Problem çözme, Yoğun bakım hemşiresi, Otonomy, Problem solving, Intensive care nurse
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yoğun bakım üniteleri, yakın gözlem gerektiren çok yönlü ve dinamik hemşirelik bakım hizmetinin verildiği birimlerdir. Hemşireler, yaşam kurtarıcı çeşitli araç gereçlerin kullanıldığı ve ani değişikliklerin sık yaşandığı bu izole ortamda birçok sorunla baş etmek zorundadırlar. Bu sorunların bir an önce ve doğru bir şekilde çözülmesi; çalışanların iş verimliliğinin artmasına, hastanın daha iyi hizmet almasına, hastanenin de kaliteli hizmet vermesine neden olacaktır. Bu sebeple yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin, otonomi kişilik özellikleri ve problem çözme becerileri önem kazanmaktadır. Araştırma, Ankara Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesinden gerekli yazılı izinler alınarak, Aralık 2013-Haziran 2014 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; GATF Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde görev yapan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 126 hemşire oluşturmaktadır. Veriler, hemşirelerin sosyo-demografik özelliklerini belirleyen 10 soruluk anket formu; 30 sorudan oluşan otonomi-ölçeği ve 35 sorudan oluşan problem çözme envanteri kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Nicel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkın belirlenmesinde Mann-Whitney U Testi; ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırılmalarında Kruskall Whallis Testi ve farklılığa neden olan grubun tespitinde Mann- Whitney U testi kullanılmıştır. Problem çözme ve otonomi arasındaki ilişki Spearman Korelasyon Analizi ile test edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, yoğun bakım hemşirelerinin otonomi puan ortalamalarının (76.34±17.11) orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Problem çözme genel puanları (82.72±16.99) olup yine orta seviyede bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Intensive care units are units requiring close observation, multidimensional and serving dinamic nurse care. Nurses have to cope with many problems in isolated environment where different life saving intruments and devices are used and sudden changes are occured frequently. By solving these problems once in a while and accurately, operational efficiency will rise, patient will get better service and hospital will give quality services. So, otonomic personality tratis and problem solving skills of nurses working on intensive care units become important. Research was done between December 2013 and June 2014 in GATA (Gülhane Military Medical Academy) by getting written permissions from. Research universe consists of 126 nurses who are working in GATF Hospital intensive care units and accept to take part in the research. Datas were analized by using 10 question-survey sheet for determinig socia-demographic charecteristics, 30 questions-otonomic scale and 35 questions-problem solving envantory. Datas acquired after reserch were analized by SPSS 21.0 program. Descriptive statistical methods (Number, percent, average, standart deviation) were used for assessing the datas. In the comparison of quantitative datas, Mann-Whitney U test for difference between two groups, Kruskall Whallis test for comparing parameters for more than two groups and Mann-Whitney U test for detecting the group causing difference were used. Relationship between problem solving and otonomy were tested by Spearman Correlation analysis. At the end of the research, otonomy point average of intensive care nurses (76.34±17.11) was found medium level. General point of problem solving (82.72±16.99) was also founf medium level.