Anjiyografi yapılan çocukların anne ve babalarında depresyon ve anksiyetenin değerlendirilmesi
Depression and anxiety evaluation in parents of children undergoing angiography
- Tez No: 365087
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BAŞPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Konjenital kalp hastalığı, Aile, Anjiyografi, Depresyon, Anksiyete, Congenital heart disease, Parents, Angiography, Depression, Anxiety
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışma Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalına Ocak –Mayıs 2014 tarihleri arasında konjenital kalp hastalığı nedeniyle başvuran ve anjiyografi yapılan hastaların anne ve/veya babalarında anjiyografi işlemi öncesi depresyon ve anksiyete düzeylerini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metod: Bu çalışmaya Ocak - Mayıs 2014 tarihleri arasında anjiyografi yapılan 73 konjenital kalp hastasının anne ve babaları dahil edildi. Değerlendirmede Beck depresyon ve Beck anksiyete ölçekleri kullanıldı. Anjiyografi işleminden bir gün önce anne ve babaya Beck depresyon ve Beck anksiyete ölçekleri verilerek kendilerine uygun biçimde işaretlemeleri istendi. Bulgular: Anjiyografi yapılan 73 hastanın 31'i (%42.5) kız, 42'si (%57.5) erkekti. Hastalarımızın 61'i (%83.6) asiyanotik konjenital kalp hastalığı, 12'si (%16.4) siyanotik konjenital kalp hastalığıydı. Hastaların 25'ine (%57.5) tanısal anjiyografi yapılırken, 48'ine (%42.5) girişimsel anjiyografi işlemi uygulandı. Yapılan Beck depresyon skorlaması sonucunda 73 anneden 41'i (%56.2) normal, 8'inde (%11.0) hafif düzeyde depresyon, 14'ünde (%19.2) orta düzeyde depresyon, 10'unda (%13.7) şiddetli düzeyde depresyon saptandı. Yapılan Beck anksiyete skorlaması sonrası 73 anneden 36'sı (%49.3) normal, 16'sında (%21.9) hafif düzeyde anksiyete, 8'inde(%11.0) orta düzeyde anksiyete, 13'ünde (%17.8) şiddetli düzeyde anksiyete saptandı. Yapılan Beck depresyon skorlaması sonucunda 73 babadan 43' ü (%58.9) normal, 12' sinde (%16.4) hafif düzeyde depresyon, 10'unda (%13.7) orta düzeyde depresyon, 8'inde (%11.0) şiddetli düzeyde depresyon saptandı. Yapılan Beck anksiyete skorlaması sonrası babaların 43'ü (%58.9) normal, 12'sında (%16.4) hafif düzeyde anksiyete, 10' unda (%13.7) orta düzeyde anksiyete, 8' inde (%11.0) şiddetli düzeyde anksiyete saptandı Siyanotik KKH olan hastalarla asiyanotik KKH olan hastaların anne depresyon düzeyleri karşılaştırıldı ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p = 0.049). Siyanotik KKH olan hastalarla asiyanotik KKH olan hastaların anne anksiyete düzeyleri karşılaştırıldı ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p = 0.043). Sonuç: Konjenital kalp hastalığı olan ve anjiyografi yapılan çocukların anne ve babalarında depresyon ve anksiyete düzeyleri normal populasyona göre yüksek bulundu. Anjiyografi işleminin konjenital kalp hastalığı olan çocukların ebeveynlerinde depresyon ve anksiyete düzeylerini arttırdığı görüldü. Siyanotik konjenital kalp hastaları ile asiyanotik konjenital kalp hastalarının anne ve babaları depresyon ve anksiyete düzeyleri açısından karşılaştırıldığında siyanotiklerde depresyon ve anksiyete düzeyleri belirgin yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study was to determine the depression and anxiety levels of parents whose children undergoing angiography because of their congenital heart disease. Material and Method: Between January - May 2014, the parents of 73 children with congenital heart disease presenting to The Pediatric Cardiology Department in Gaziantep University were included. Beck Depression and Beck Anxiety Inventory was used to evaluate the parents one day before angiography. Findings: 73 patients who had undertaken angiography were included in this study. 31 (42.5%) were female, 42 (57.5%) were male. 61 (83.6%) of the patients had acyanotic congenital heart disease, 12 (16.4%) had cyanotic congenital heart disease. 25 (57.5%) of the patients had undergone diagnostic angiography, whereas 48 (42.5%) had undergone theurapatic angiography. According to Beck Depression Inventory 41 (56.2%) of the 73 mothers were normal, 8 (11.0%) had mild depression, 14 (19.2%) had moderate depression, 10 (13,7%) had severe depression. According to Beck Anxiety Inventory 36 (49.3%) of the mothers was normal, 16 (21.9%) had mild anxiety, 8 (11.0%) had moderate anxiety, 13 (17.8%) had severe anxiety. According to Beck Depression Inventory 43 (58.9%) of the 73 fathers were normal, 12 (16.4%) had mild depression, 10 (13.7%) had moderate depression, 8 (11.0%) had severe depression. According to Beck Anxiety Inventory 43 (58.9%) of the 73 fathers were normal, 12 (16.4%) had mild anxiety, 10 (13.7%) had moderate anxiety, 8 (11.0%) had severe anxiety. The depression scales were compared in between the mothers of children with cyanotic congenital heart disease and the mothers of children with acyanotic congenital heart disease (p = 0.049). The anxiety scales of the mothers whose children had cyanotic heart disease compared to the mothers whose children hafd acyanotic heart disease were alse found statistically meaningful (p = 0.043) Results: Anxiety and depression levels of the parents whose children had undergone angiıography were higher than the normal population. It was found that angiography enhanced the depression and anxiety levels in parents who had children with congenital heart disease. Also it was found that the parents who had children with cyanotic heart disease had higher anxiety and depression levels compared to parents who had children with acyanotic heart.