Epilepsi tanılı hastalarda tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemlerinin kullanımının araştırılması
İnvestigate of use complementary and alternative medicine in patients with epilepsy
  1. Tez No: 365097
  2. Yazar: ABDULLAH SALİH ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, tedavi yöntemleri, tamamlayıcı ve alternatif tedavi, antiepileptik tedavi, Epilepsy, treatment methods, complementary and alternative treatment, antiepileptic treatment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Epilepsi, farklı sebeplerden kaynaklanan beyinde nöronların anormal elektriksel aktivitesi ile ortaya çıkan epizodik serebral disfonksiyondur. Dünyada en yaygın nörolojik bozukluktur. Farmakolojik tedavi ile nöbetlerin yaklaşık %20- 30'unda kontrol sağlanamaz. Farmakolojik tedavi yanında cerrahi, vagal sinir stimulasyonu veya ketojenik diyet gibi yöntemler denenebilir. Epilepsi kronik ve tedaviye refrakter de olabildiği için hasta yakınlarını alternatif tedavi yöntemlerine sürüklemiştir. Bunların içinde herbal terapiler, hocaya götürme- dua- muska yaptırma gibi yöntemler sürekli denenmiştir. Bizim bu çalışmamızdaki amaç pediyatrik epilepsi hastalarında tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemlerinin kullanımının araştırılmasıdır. Çalışmamızda Atatürk Üniversitesi Çocuk Nöroloji Polikliniği'ne başvuran 400 epilepsili hastada tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemlerinin kullanımı sorgulandı. Hastalardan onam alındıktan sonra yirmi iki soruluk anket uygulandı. Ankette hastaların demografik verileri, cinsiyet, epilepsinin türü, kaç yıldır epilepsi hastası oldukları, epilepsiye eşlik eden hastalık bulguları ve tamamlayıcı ve alternatif yöntemlerin kullanımı ayrıntılı olarak sorgulandı. İstatistiklerin analizinde SPSS 21.0 programı kullanıldı. Hastalarımızın %46'sının tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemlerini kullandığı sonucuna vardık. Çalışmamızda %96 oranında hocaya götürme- muska yaptırma daha az oranda da bitkisel tedavinin kullanıldığı tespit edildi. Birden fazla antiepileptik ilaç kullananlarda, eşlik eden hastalığı olanlarda diğer gruplara göre daha fazla kullanıldığı görüldü. Ayrıca ebeveynin eğitim düzeyi arttıkça tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemlerinin kullanımının azaldığı tespit edildi. Örneğin eğitim durumu ilköğretim olanlarda kullanım oranı %53 bulundu. Tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemleri dünyadaki gibi ülkemizde de sık kullanılmaktadır. Bu yüzden bu yöntemin faydaları ve zararları konusunda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Epilepsy is the episodic cerebral dysfunction caused by the abnormal electrical activity of brain neurons resulting from various effects. It is the most commonly seen neurological disorder. Epileptic seizure cannot be taken under control in the rate of 20 to 30 % through the pharmacological treatment, which may be accompanied by such treatment methods as surgery, vagal neural stimulation and ketogenic diet.Patients or their families may sometimes prefer alternative treatment methods since epilepsy is chronicle and also refracter to treatment. Among such alternative and consistently chosen treatment methods are herbal therapies, seeing a religious person, praying for the patient or preparing amulet for the patient. The aim of present study is to investigate the rate of the use of complementary and alternative treatment methods among paediatric epilepsy patients. In the scope of the study, 400 epilepsy patients coming for treatment to Atatürk University Child Neurology Policlinic were questioned about their use of complementary or alternative medical methods. Patients were completed a consent form and applied a questionnaire including 22 questions related to some characteristics of the patients like demographic data, gender, type of epilepsy, duration of the disorder, findings about the additional disorders accompanying epilepsy and the use of complementary or alternative treatments. SPSS 21.0 software package was used for the statistical analyses. It was found as the result of the study that 46% of the patients use complementary and alternative treatment methods. Seeing a religious person, praying for the patient or preparing amulet for the patient was reported to be performed by 96% of the patients, which is more commonly preferred than herbal therapies, which were determined to be more preferred by those using more than one antiepileptic drugs and having an accompanying disease with epilepsy. It was also found that as the educational level of parents increased the rate of the use of complementary and alternative treatment methods decreased. For instance, primary school graduate parents were found to prefer alternative methods in the rate of 53%. Since the rate of the use of the of complementary and alternative methods is high in both in Turkey and the world, more detailed and comprehensive studies should be conducted about the benefits and harms of the such methods.