Oküler toksoplazmozisli olgularda koroidal değişikliklerin spektral domain optik kohorens tomografi ile değerlendirilmesi
The choroidal evaluation of changes ocular toxoplasmosis in patients spectral domain optical coherence tomography
  1. Tez No: 365284
  2. Yazar: MEHMET MURAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH MEHMET TÜRKCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Oküler toksoplazma, Enhanced depth imaging, Optik koherens tomografi, Ocular toxosplasma, Enhanced depth imaging, Optical coherence tomography
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Giriş-Amaç: Oküler toksoplazmozisli (OT) hastalarda spektral domain optik koherens tomografinin (SD-OKT) artırılmış derinlik görüntüleme ( Enhanced Depth Imaging –EDI) modunun kullanılması ile koroid değişikliklerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç-yöntem: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim dalı Üvea biriminde, Mart 2013 -Aralık 2013 tarihleri arasında OT tanısı alan ve SD-OKT çekimi yapılan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Tüm olguların demografik özellikleri, logMAR cinsinden görme keskinliği (GK) ölçümleri, göz içi basıncı (GİB), biyomikroskopi ile ön segment ve dilatasyon sonrası fundus muayene bulguları kaydedildi. Çalışmaya alınan hastalar aktif / inaktif toksokorioretiniti (TKR) olanlar ve kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı. Aktif ve inaktif TKR'i olan hastaların lezyon bölgesi ve subfoveal alandaki koroidlerin EDI-OKT' leri, kontrol grubunun sadece subfoveal alandaki koroidlerin EDI-OKT' leri çekildi. Bulgular: Kontrol grubu (13 kadın, 7 erkek) 20 hasta, aktif TKR grubu (8 kadın, 2 erkek) 10 hasta ve inaktif TKR grubunda (16 kadın, 8 erkek) 24 hasta olmak üzere toplam 54 hasta değerlendirildi. Gruplar yaş, cinsiyet, GİB bakımından benzerdi (p=0,862 p=0,682 p=0,841). Gruplar arasında ikili karşılaştırmalar yapıldı. Düzeltilmiş en iyi görme keskinliği DEİGK (logMAR) değeri aktif TKR grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulundu (p=0,003). inaktif OT grubunun DEİGK (logMAR) (p=0,001) değeri ve subfoveal bölgedeki ortalama koroid kalınlığı (p=0,002) kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü. Aktif ve inaktif TKR grubunun karşılaştırılmasında lezyon bölgesine ait ortalama koroid kalınlığı aktif grubunda daha fazla olduğu görüldü (p=0,001). Sonuç: Koroidin görüntülenmesi SD-OKT' nin EDI tekniği ile mümkün hale gelmiştir. Çalışmamızda aktif ve inaktif dönemde OT hastalarında meydana gelen koroid değişiklikler incelenmiştir ve bunların görüntülenmesinde EDI-OKT' nin kolay uygulanabilir, yararlı ve objektif bir yöntem olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to examine the coroid changes in ocular toxoplasmozis (OT) patients with spectral domain optical coherence tomography (SD-OCT) using the enhanced depth imaging (EDI) mode. Materials-Method: The clinical and laboratory data and SD-OCT images of patients with OT admitted to Dicle University Ophthalmology Department between March 2013-December 2013 were examined retrospectively.. The demographic properties, visual acuity measurements in terms of logMAR, intraocular pressure, biomicroscopical findings in anterior segment examination and fundus examination after dilatation were noted. The patients were categorized into three groups: active toxochorioretinitis (TCR), inactive TCR and healthy controls. EDI-OCT images of lesions and coroids in the subfoveal region were obtained in patients with active and inactive TCR; while only the EDI-OCT images of coroids in subfoveal region were obtained in the control group.. Results: A total of 54 patients were evaluated including 20 patients in the control group (7 male,13 wome), 10 patients in active TCR group (8 women,2 male) and 24 patients in inactive TCR group (16 women,8 male) . The study groups were comperable in terms of age, gender and GİB (p=0,862 p=0,682 p=0,841). Paired comparisons were performed between groups. The best corrected visual acuities BCVA (logMAR) value was significant lower in active TCR group compared to controls (p=0,003). The BCVA (logMAR) value (p=0,001) and average coroid thickness in the subfoveal region were significantly lower in the inactive TCR group compared to controls. In comparison of active and inactive OT groups, there found an increase in average coroid thickness in lesion region (p=0,001). Conclusions: Monitoring of coroid is possible by EDI technique of SD-OCT We evaluated coroid changes in OT patients with active and inactive TCR and thought that EDI-OCT is an easily applicable, beneficial and objective method in examining OT.