Anestezi ve dâhili klinik çalışanlarında depresyon ve tükenmişlik sendromu açısından karşılaştırılması
Aktaş e. comparison of andesthesia and internal clinical staff in terms of depression and burnout sendrome, deartment of anesthesiology and intensive care of dicle üniversity medicine faculty.
- Tez No: 365292
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN TOKGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik Sendromu, Depresyon, Anestezi ve dahili klinik çalışanları, Burnout sendrome, depression, anesthesia staff
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Dicle Üniversitesi hastaneleri ameliyathanelerinde anestezi kliniği çalışanları ile dahili klinik çalışanlarının depresyon ve tükenmişlik sendromu açısından karşılaştırılmasıdır. Dicle Üniversitesi tıp fakültesi etik kurul onayı (2013 yılı 95 nolu dosya) alındıktan sonra ameliyathanede çalışan öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve anestezi teknikerlerine ayrı ayrı anket formları dağıtıldı ve en geç aynı gün içinde toplandı. Üç bölümden oluşan anket formunun birinci bölümünde demografik bilgiler ikinci bölümde ülkemizde etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış olan Maslach Tükenmişlik ölçeği (MTÖ) üçüncü bölümde Beck depresyon ölçeği kullanıldı. Çalışmamızda sosyodemogarafik özellikler değerlendirilip yaş ve eğitim düzeyi parametreleri dışında sosydemografik anlamlı bir fark görülmedi. Yaş ve eğitim düzeyindeki farklılıklarda ülkenin eğitim sistemi ve anestezide çalışan teknikerlik meslek grubunun son yıllarda oluşan bir meslek grubu olmasına bağlandı. Tükenmişlik sendromu açısından duygusal tükenmişlik ve duyarsızlaşma iki grupta da benzer olup, kişisel başarı hissi dahili klinik çalışanlarında daha yüksek görüldü bunu da klinik çalışanların daha basit işler ve daha az komplike hastalar ile ilgilenmelerine bağlamaktayız. Her iki grupta depresyon düzeyi olarak benzer sonuçlar elde edildi. İki grupta da depresyonun olmadığı tespit edildi. Sonuç olarak çalışmamızda tükenmişlik ve depresyon açısından iki grupta da benzer sonuçlar elde edilmiştir. Çalışanların çalışma koşullar farklı olsa da sosyal problemlerin benzer olması ve aynı maddi gelire sahip olmaları benzer sonuçların ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to compare anesthesia and clinical staff who are working in the operating rooms of Dicle University Hospital in terms of depression and burnout syndrome. After university ethics committee approval, questionnaires were distributed all faculty members, research assistants and anesthesia technicians working in the operating room, and they were collected in the same day. The questionnaire consists of three sections. In first section demographic data, in the second section Maslach Burnout Inventory (MBI) which has proven efficacy and safety in our country and in third section Beck Depression Inventory was used. Sociodemographic characteristics were evaluated in our study. Sociodemographic significant difference was not observed outside the parameters of age and educational level. The differences in age and education level was linked to education system of the country and profession group of technicians working in anesthesia formed a professional group in recent years. emotional exhaustion in terms of Burnout syndrome and depersonalization were similar in both groups, a sense of personal accomplishment seen higher in internal clinical staff. We linked this to working of clinical employees in more simple works and dealing with less complicated patients. In both groups, similar results were obtained as the level of depression. On average, depression were not found in both groups. In conclusion, in terms of burnout and depression, similar results were obtained in both groups. Although the working conditions of employees are different, to be similar of social problems and same financal size led to similar results.