Hemşirelerin yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of the factors affecting the quality of life of nurses
  1. Tez No: 365330
  2. Yazar: CEREN ERKIRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTOLAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane, Hemşire, Yaşam Kalitesi, Fiili Hizmet Süresi Zammı, Hospital, Nurse, Quality of Life, Actual Service Pay Raise
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin yaşam kalite düzeyleri ile etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve belirlenen faktörlerin hemşirelerin fiili hizmet süresi zammından faydalanmalarına dayanak oluşturması amacı ile tanımlayıcı nitelikte gerçekleştirilmiştir. Araştırma İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan bir üniversite hastanesinde hizmet veren 400 hemşire ile yürütülmüştür (N=400). Araştırmanın verileri katılımcıların sosyo demografik özelliklerini içeren“Kişisel Bilgi Formu”ve Rand Corparation tarafından geliştirilen“Yaşam Kalitesi Ölçeği Short Form 36”ile elde edilmiştir. Verilerin istatistik analizinde tanımlayıcı istatistik yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşireler, yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutlarından“Fiziksel Fonksiyon”boyutundan en yüksek puanı (68,963 ± 23,702) alırken; en düşük puanı (44,263 ± 19,386)“Vitalite”(enerji) boyutundan almışlardır. Hemşirelerin yaşam kalite düzeylerinin yaş, cinsiyet, medeni durum, çocuk sahibi olma, görev alınan pozisyon, çalışma süresi, fiziksel rahatsızlığı olma durumu, kendisini psikolojik açıdan yorgun ve bitkinlik hissetme durumu, eğitim düzeyi, gelir düzeyi ve tekrar aynı mesleği seçme durumlarından etkilendiği saptanmıştır. Araştırma bulgularından, hemşirelerin orta düzeyde yaşam kalitesine sahip oldukları belirlenmiş, ancak fiili hizmet süresi zammından yararlanmalarına dayanak oluşturması açısından daha geniş örneklem üzerinde ve daha güçlü verilere ulaşılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was made as a descriptive attribution by determining the factors which have an impact on the University Hospital employed nurse's quality of lives and for these factors to be considered as a support and cause for the nurses to be able to benefit from the actual service period pay raise. The study was done on 400 nurses who are working at a university hospital based on the Europe side of Istanbul (N=400). The study data was collected via“Personal Information Form”consisting of the socio demographic specification of the participants and the“Quality of Life Short Form 36”developed by Rand Corporation. In the statistical analysis of the data received, descriptive statistical methods were used. The nurses who attended the study, received the highest point (68,963 ± 23,702) from the physical function area and received the lowest point (44,263 ± 19,386) from the vitality (energy) area of the quality of life scale's bottom field. The quality of life of the nurses were seen to be effected by age, sex, marital status, having kids, the field where the nurse is working, working hours, physical condition, feeling psychologically weak, educational background, level of income and having to choose the same job again. The study results showed that nurses have a moderate quality of life however more samples and stronger data should be collected with further studies in order to support the cause for nurses to be able to benefit from the actual service period pay raise.