The Expectations of METU preparations year students from the student personnel services
Orta Doğu Teknik Üniversitesi hazırlık öğrencilerinin öğrenci kişilik hizmetlerinden beklentileri
- Tez No: 36542
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci Kişilik Hizmetleri, Rehberlik ve Danışmanlık Servisleri, öğrencilerin Beklentileri, Student Personnel Services, Guidance and Counselling Services and Expectations of Students
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
öz Orta Doğu Teknik Üniversitesi Hazırlık Öğrencilerinin Öğrenci Kişilik Hizmetlerinden Beklentileri ERKİN, Yeşim Eğitim Bilimlerinde Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi : Yrd. Doç.Dr.Ayhan DEMİR Eylül, 1994 119 Sayfa Bu çalışmanın amacı Orta Doğu Teknik Üniversitesi hazırlık öğrencilerinin öğrenci kişilik hizmetleriden beklentilerini belirlemektir. Çalışmanın denekleri Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (146 erkek 105 kız) hazırlık öğrencileridir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi hazırlık öğrencilerinin rehberlik ve danışmanlık merkezinden beklentileri her bir servis için, oryantasyon, bilgi toplama ve yayma, bireyi tanıma, danışmanlık, yerleştirme ve izleme, araştırma ve değerlendirme, konsültasyon ve tüm servis olmak üzere cinsiyete, bölüme, yaşadıkları yere ve mezun oldukları okul türüne göre araştırılmıştır. Toplanan verilere ortalama, standart sapma, korelasyon ve varyans analizini içeren istatistiksel analizler uygulanmıştır.Bulgular Orta Doğu Teknik Üniversitesi hazırlık öğrencilerinin öğrenci kişilik hizmetlerinden pek çok faaliyet beklentisi içinde olduklarını saptamıştır. Cinsiyete bağlı olarak, kız öğrenciler bilgi toplama ve yayma, danışmanlık, araştırma ve değerlendirme, konsültasyon ve tüm servislerde erkek öğrencilerden anlamlı olarak daha fazla beklenti içindedirler. Sosyal puanla üniversiteye giren öğrenciler teknik puanla üniversiteye girenlere göre anlamlı olarak bütün servislerden daha fazla beklenti içindedirler. Yaşadıkları yerler açısından, gruplar arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Mezun oldukları okula göre ise, devlet okulu grubu kolej ve diğer okul gruplarından, bilgi toplama ve yayma, bireyi tanıma, danışmanlık ve tüm servislerden beklentiler açısından anlamlı bir farklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EXPECTATIONS OF METU PREPARATORY YEAR STUDENTS FROM THE STUDENT PERSONNEL SERVICES. ERKİN, Yeşim M.S. In Educational Sciences supervisor: Assistant Prof.Dr. Ayhan DEMİR September, 1994 119 pages The purpose of the present study was to determine the expectations of preparatory year students of METU from the student personnel services. The subjects of the study were 146 males and 105 females METU preparatory years students. The expectations of preparatory year students from the quidance and counselling center for each service such as orientation, informational, student appraisal, counselling, placement and follow-up, research and evaluation and consultation and total services were examined in terms of sex, department, place of residence, and type of school graduated. Quantitative analyses involving means, standard deviations, correlation coefficient and analyses of variance were utilised to analyse data.Results revealed that METU Preparatory year students expected a lot of activities from the student personnel services. The expectations of female students showed significantly higher than male students in informational, counselling, research and evaluation and consultation services. Students who entered university programs with social scores showed significantly higher expectations than students who entered university with technical scores. No significant differences were found between groups in terms of type of residence. Public school group showed higher expectations than“college and other schools group”in informational,' appraisal of students, counseling and relation of total services depending on the type of school graduated.