Karaciğer sirozu olan hastalarda serum visfatin, hba1c, insülin, c peptid ve açlık kan şekeri (AKŞ) düzeyleri
Serum visfatin, hba1c, insulin, c pepti̇de and fasting blood glucose (FBG) levels in patients with liver cirrhosis
- Tez No: 365420
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TİMUÇİN AYDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, İnsülin direnci, Visfatin, Liver cirrhosis, Insulin resistance, Visfatin
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Karbonhidrat metabolizmasında karaciğerin önemli görevleri vardır. Biz bu çalışmada, karaciğer sirozlu hastalarda insülin direnci varlığı ve bu insülin direncinin serum visfatin düzeyi ile ilişkisi olup olmadığını hastaların serum visfatin, glikolize hemoglobin (HbA1c), insülin, C peptid ve açlık kan şekeri (AKŞ) düzeylerine bakarak araştırdık. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 56 karaciğer sirozu olan hasta ve 30 sağlıklı gönüllü kontrol grubu olarak alındı. Sirozlu hastalar kompanse (Grup 1, n= 28), dekompanse (Grup 2, n=28) ve kontrol (Grup 3, n=30) olarak 3 gruba ayrıldı. Tüm hastaların venöz kan örneklerinden serum visfatin, HbA1c, insülin, C peptid ve AKŞ düzeyleri biyokimya otoanalizinde bakıldı. Bulgular: Gruplar arasında yaş dağılımı istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturuyordu (Grup 1=51,60±16,22; grup 2=61,28±12,30; grup 3=43,10±12,79, p0,05). Karaciğer sirozu olan hastalarda visfatin ile HOMA arasında pozitif korelasyon saptandı (r=0,305, p=0,025). Sonuç: Çalışmamız literatürdeki birçok çalışmanın aksine, siroz grubunda AKŞ, insülin, HbA1c ve visfatin düzeyleri ile HOMA değerinin kontrol grubu ile benzer olduğunu gösterdi. C peptid düzeyi siroz grubunda, kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Ayrıca karaciğer sirozu olan hastalarda visfatin ile HOMA arasında pozitif bir ilişki mevcuttu.
Özet (Çeviri)
Aim: There are important tasks of the liver in the metabolism of carbohydrates. In this study, we searched existance of insulin resistance and its relationship with the level of visfatin, glycated hemoglobin (HbA1c), insulin, C peptide and fasting blood glucose (FBG) levels in patients with liver cirrhosis. Method: In the study 56 liver cirrhosis patients and 30 healthy volunteer group participated. The participants are divided in to 3 groups as compensated (Group 1, n=28) and decompensated (Group 2, n=28) cirrhosis patients, and healty controls (Group 3, n=30). Visfatin, HbA1c, insulin, C peptide ve FBG levels were measured in a biochemistry autoanalyser. Findings: Age distrubition between the groups was statistically different (Group 1=51,60±16,22; group 2=61,28±12,30; group 3=43,10±12,79, p0,05). Visfatin showed a positive correlation with HOMA in patients with liver cirrhosis (r=0,305, p=0,025). Result: On the contrary to the many previous studies, our study has showed that FBG, insulin, HbA1c, visfatin and HOMA levels of cirrhosis were similar those of the control group. The level of C peptide in cirrhosis group was significantly higher than the that in control group. Moreover there was a positive correlation between visfatin and HOMA in patients with liver cirrhosis.