Gelişimsel kalça çıkığında klinik deneyimlerimiz
Our clinical experience at developmental dysplasia of hip
- Tez No: 365848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDINER KALACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Gelişimsel kalça çıkığı, dilokasyon, USG, Salter, Developmental dysplasia of hip, dislocation, USG, Salter
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Gelişimsel Kalça Çıkığında Klınik Deneyimlerimiz Amaç: Gelişimsel kalça displazisi (GKD) nedeniyle klıniğimizde ameliyat edilen hastaların ameliyat sonrası takip sonuçlarının incelenmesi. Yöntem: Kliniğimizde 2008-2012 yılları arasında ameliyat edilen hastaların 40 tanesinin 45 kalçasını inceledik. Hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası kalça indeksleri, avasküler nekroz oranları ve uzunluk farkları değerlendirildi. Bulgular:Çalışmamızda GKD tanılı 40 hastanın 45 kalçası değerlendirildi. Hastaların 6' sı erkek, 34' ü kız hastaydı. Sol kalça çıkığı 24, sağ kalça çıkığı ise 11 adetti. Bilateral çıkıklı 5 hasta değerlendirmeye dahil edildi. Ortalama takip süremiz 3,6 yıldı. Değerlendirmeye tanısı hastanemizde konulmuş, tedavisi ve takibi tarafımızdan yapılmış hastalar dahil edildi. Çalışma kapsamına alınan 45 kalçanın 30 kalçasına aynı seansta açık redüksiyon ve Salter'in İnnominateOsteotomisi; 15 kalçaya ise açık redüksiyon uygulandı. Sonuç:Klıniğimizde 2008-2012 yılları arasında 40 hastanın 45 kalçasına yapılan ameliyatlar sonucunda, asetabular index ameliyat öncesi 36,3°, ameliyat sonrası 25,7° son takiplerinde ise 19,4° olarak ölçülmüştür. Hastaların klınik olarak McKay krıterlerine göre değerlendirilmesi sonucu; (% 48.8) kalça mükemmel, (%40) kalça iyi ve (%11,1) kalça orta olarak değerlendirilmiştir. Mükemmel ve iyi klinik sonuç oranı % 88,8dir. Kalamchi-McEwen sınıflamasına göre %91,1 AVN saptanmazken %6,7 tip 1 , %2,2 tip 2 AVN saptanmıştır. Sever'e göre ise kalçaların % 88,9' unda mükemmel ve iyi sonuç, % 11,1' inde ise orta sonuç elde edildi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Our Clinical Experience At Developmental Dysplasia Of Hip Objective: postoperative follow-up examination of results of patients who were operated in our clinic because of developmental dysplasia of hip (DDH). Methods: we have studied 45 hips of 40 patients who were underwent surgery between 2008-2012. Preoperative and postoperative hip indexes of patients, avascular necrosis rates and length differences were evaluated. Results: In our study, 45 hips of 40 patients with diagnosis of DDH, were evaluated. 6 of patients were male and 34 of patients were female. There were 24 left hip dislocation and 11 right hip dislocation. 5 patients with bilateral dislocation were included in the evaluation. Our average follow-up time was 3.6 years. Patients, who were diagnosed, treated and followed up by us in our hospital, were inclueded the evaluation. 30 of 45 hips,which were included the study, were performed open reduction and Salter's innominate osteotomy and 15 of 45 hips, were performed open reduction in the same session. Conclusion: results of surgeries which were performed of 45 hips of 40 patients' in our clinic between 2008-2012: preoperative acetabular index 36.3, postoperatively 25.7 , at last follow-up was measured as 19.4. According to clinically evaluation results of McKay criterias, 48.8% of hips were assessed as excellent, 40% of hips were assessed as good, and 11.1% of hips were assessed as medium. Excellent and good clinical outcome rate is 88.8%. According to the classification McEwen Kalamchi while there were no AVN with 91.1% rate, type 1 AVN with 6.7% rate , type 2 AVN with 2.2 % rate was determined. According to Sever it was obtained that %88.9 of hips with excellent and good results while %11.1 of hips with medium results .