Gelişimsel kalça displazisi tedavisinde anteromedial yaklaşım ile medial açık redüksiyon uygulanan hastaların klinik ve radyolojik sonuçları
Clinical and radiological outcomes of patients performed with medial open reduction by anteromedial approach in the treatment of developmental dysplasia of the hip
  1. Tez No: 738802
  2. Yazar: EROL GÜNEN
  3. Danışmanlar: UZMAN İBRAHİM SUNGUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: gelişimsel kalça displazisi, avasküler nekroz, anteromedial yaklaşım, developmental dysplasia of the hip, avascular necrosis, anteromedial approach
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: GKD tedavisinde erken dönemde konservatif yöntemlere yanıt alınamaması durumunda medial açık redüksiyon sıklıkla tercih edilmektedir. Anteromedial yaklaşım ile medial açık redüksiyon diğer medial açık redüksiyon tekniklerine göre daha nadir kullanılmaktadır. Çalışmamızın amacı bu yaklaşım ile tedavi edilen GKD hastalarının sonuçlarını klinik ve radyolojik olarak ortaya koymaktır. Metot: Çalışmamızda S.B.Ü Haseki eğitim ve araştırma hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde GKD nedeni ile anteromedial yaklaşımla medial açık redüksiyon uygulanan 89 hasta geriye dönük olarak tarandı. Takip süresi yetersiz ve kontrollere gelmeyen 37 hasta çalışma dışı bırakıldı. Cerrahi esnasında yaşı 6-18 ay arasında ve en az 5 yıllık takibi olan 52 hastanın 59 kalçası retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar birincil olarak AVN oranları ve ileri düzeltici cerrahi gereksinimi açısından incelendi. Hastalar son takiplerinde radyolojik olarak Severin, AVN açısından Kalamchi MacEwen ve klinik olarak Modifiye McKay sınıflamalarına göre değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada 52 hastanın 59 kalçası değerlendirildi. Hastaların 11 i erkek 41 i kız idi. Operasyon yaşı ortalama 10,4 ay , takip süresi ortalama 86,9 ay olarak bulundu. Preoperatif Tönnis evresi 1 hastada Tip 2 , 32 hastada Tip 3 ve 26 hastada Tip 4 idi . Son takipte klinik olarak anlamlı AVN oranı Kalamchi MacEwen sınıflamasına göre %11.9 saptandı. Hastaların %20.3 üne ileri düzeltici cerrahi uygulandı. Hastaların %91,5 nda Modifiye McKay sınıflamasına göre mükemmel sonuç elde edildi. Radyolojik olarak %93.2 hasta Severin Tip 1 olarak bulundu. Son takip ölçümlerinde CE açısı operasyon yaşı ile negatif yönde, Kalamchi MacEwen evresi operasyon öncesi tönnis kalça çıkığı evresi ile pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişkili saptandı (p=0,015 p=0,006). İleri düzeltici cerrahi gereksinimi olan hastaların operasyon yaş ortalaması ve Evre 4 oranı olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti (p=0,042 p=0,018). Hiçbir hastada nörovasküler problemle karşılaşılmadı. Sonuç: Anteromedial yaklaşım, GKD hastalarının medial açık redüksiyon ile tedavisinde klinik ve radyolojik olarak son derece tatmin edici sonuçlara sahiptir. Radyolojik olarak daha iyi sonuçlar elde etmek ve ileri düzeltici cerrahi ihtiyacını azaltmak için konservatif yöntemlerle redükte edilemeyen kalçalara mümkün olan en erken dönemde anteromedial yaklaşımla medial açık redüksiyon uygulanması gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aims: In the treatment of DDH, medial open reduction is often preferred in cases where there is no response to conservative methods in the early period. Medial open reduction with anteromedial approach is used less frequently than other medial approachs. The aim of our study is to present the clinical and radiological outcomes of DDH patients treated with this approach. Methods: In our study, 89 patients who underwent medial open reduction with anteromedial approach due to DDH in the Orthopedics and Traumatology clinic of Haseki Training and Research Hospital were retrospectively reviewed. Thirty-five patients who had insufficient follow-up data were excluded from the study. 59 hips of 52 patients who had minimum 5-years follow-up , at the time of surgery between 6-18 months were evaluated retrospectively. The patients were primarily examined for AVN rates and the need for further corrective surgery. The patients were evaluated radiologically according to Severin classification, AVN according to Kalamchi MacEwen and clinically Modified McKay classifications at the last follow-up. Results: In the study, 59 hips of 52 patients were evaluated. Eleven of the patients were male and 41 were female. The mean age of operation was 10.4 months and the mean follow-up period was 86.9 months. İnitial radiographs were evaluated according to Tonnis classification. Tonnis stage was Type 2 in 1 patient, Type 3 in 32 patients and Type 4 in 26 patients. At the last follow-up, the rate of clinically significant AVN was 11.9% according to the Kalamchi MacEwen classification. Further corrective surgery was performed in 20.3% of the patients. Excellent results were obtained in 91.5% of the patients according to the Modified McKay classification. Radiologically, 93.2% of the patients were found to be Severin Type 1. In the last follow-up measurements, the CE angle was found to be negatively correlated with the age of the operation, and the Kalamchi MacEwen stage was positively correlated with the preoperative tonnis hip dislocation stage (p=0.015 p=0.006). The mean age of operation and the Tonnis type 4 of patients who needed advanced corrective surgery were statistically significantly higher than those without (p=0,042 p=0,018). No neurovascular problems were encountered in any of the patients. Conclusion: The anteromedial approach has very satisfactory clinical and radiological results in the treatment of DDH patients with medial open reduction. We believe that medial open reduction with an anteromedial approach should be applied in early period to hips that cannot be reduced with conservative methods in order to achieve better results radiologically and to reduce the need for further corrective surgery.