Farklı renklerdeki kompomerlerin polimerizasyonu sonrasında açığa çıkan artık monomer miktarının incelenmesi
The evaluation of residual monomer released after polimerisation of different shade compomers
- Tez No: 365889
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM GÜLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Artık monomer, kompomer, renk, yüksek basınçlı likit kromatografisi (HPLC), Residual monomer, compomer, shade, high performed liquid cromathography (HPLC)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, üç farklı renkteki kompomerin polimerizasyonu sonrası reaksiyona girmemiş artık monomer salım miktarlarının on bir farklı zaman periyodunda (10. dakika, 1. saat, 3. saat, 12. saat, 1. gün, 3. gün, 7. gün, 11. gün, 14. gün, 21. gün ve 30. gün) belirlenmesi ve renklerin polimerizasyon üzerine etkisinin incelenmesidir. Bu amaçla üç çalışma grubu oluşturulmuştur: Grup 1; geleneksel diş rengindeki kompomer Dyract XP'nin (Dentsply DeTrey, Konstanz, Almanya) A2 rengi, Grup 2; renkli kompomer Twinky Star'ın (VOCO, Cuxhaven, Almanya) pembe rengi ve Grup 3; Twinky Star'ın mavi rengi. Her grup için standart teflon kalıplar kullanılarak örnekler hazırlanmış (n=10) ve kompomerler üretici firmanın önerileri doğrultusunda bir LED ışık kaynağı kullanılarak polimerize edilmiştir. Her bir zaman periyodunda reaksiyona girmemiş artık monomer salım miktarları (HEMA, BIS-GMA, TEGDMA, UDMA ve toplam artık monomer) yüksek basınçlı likit kromatografisi (HPLC) kullanılarak tespit edilmiştir. Tüm veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Tüm gruplarda zaman periyodu artıkça artık monomer salım miktarları da artmıştır. Kompomerlerden en çok salınan artık monomerin BIS-GMA, en az salınan artık monomerin ise HEMA olduğu tespit edilmiştir. 30 günlük zaman periyodunda BIS-GMA, UDMA ve toplam artık monomer salımı en çok Grup 3 ve en az Grup 1'de, HEMA salımı ise en çok Grup 1 ve en az Grup 3'de tespit edilmiştir. TEGDMA salımı en çok Grup 3'de belirlenirken, Grup 1'de hiç olmamıştır. Sonuç olarak, kompomerlerde renk faktörünün artık monomer salımı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. A2 renk kompomer, pembe ve mavi renk kompomerlere oranla daha az toplam artık monomer salımı göstermiştir. Bu nedenle renkli kompomerlerden polimerizasyon sonrası artık monomer salım miktarının azaltılabilmesi için polimerizasyonun güçlendirilmesine yönelik ilave önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is to evaluate released monomer after polymerisation of three different colored compomers at eleven different polymerisation time (10. minute, 1. hour, 3. hour, 12. hour, 1. day, 3. day, 7. day, 11. day, 14. day, 21. day and 30. day) and investigate effect of different colors on polymerisation. For this purpose, three experimental groups were formed: Group 1; A2 sahe of Dyract XP which conventional tooth colored compomer, Group 2; pink shade of Twinky Star which colored compomer and Group 3; blue shade of Twinky Star. For each group, there was prepared samples using standart clyndirical teflon molds (n=10) and the compomers curing using a LED light source in accordance with the manufacturer's recommendations. In each time period, amount of residual monomers (HEMA, BIS-GMA, TEGDMA, UDMA and total residual monomer) were determined with high performed liquid cromathography (HPLC). All data were analyzed statistically. In all groups, amount of residual monomers increased when the time periods increasing. The most released residual monomer from compomers is BIS-GMA while at least HEMA. For 30 days time period, BIS-GMA, UDMA and total residual monomer releasing were determined at most Group 3 and at least Group 1, HEMA releasing was determined at most Group 1 and at least Group 3. TEGDMA releasing was determined at most Group 3, while there was no releasing at Group 1. As a result, there was determined color factor's effective on residual monomer releasing at compomers. A2 shade compomer exhibited less total residual monomer releasing than pink and blue shade compomers. Therefore additional precautions for improving of polymerization should be taken for reducing residual monomers after polymerization from colored compomers.