Elit bayan voleybolcularda görülen yaralanma türleri ve sebeplerinin incelenmesi
Investigation the reasons and types of i̇njury among elite women volleyball players
- Tez No: 365956
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZHAN BAVLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Voleybol, Sakatlık, Sport, volleyball, injury
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZETElit Bayan Voleybolcularda Görülen Yaralanmalar Ve Yaralanmaların Sebeplerinin İncelenmesiBu çalışmanın amacı, elit bayan voleybolcularda görülen yaralanma türleri ve sebeplerinin incelenmesidir.Araştırmaya Aroma bayanlar voleybol 1.ligte 2011-2012 sezonu içinde yer alan toplam 12 takım ve 84 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmadaki verilerin araştırmacı tarafından hazırlanan sporcu sakatlık geçmişi anketinin uygulanması ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 16.0 paket programı kullanılmıştır.Bulgular frekans ve yüzdelik değer şeklinde gösterilmiştir. Analiz sonucunda ; sporcuların (%70,2)'si koruyucu malzeme kullanmadıkları belirlenmiştir. Buna parallel olarakta sporcuların (%77,3)'ünün spor sakatlığı geçirdiği tespit edilmiştir. En fazla yaralanma geçiren mevkinin smaçör mevkisi (29,2) olduğu, yaralanmaların en çok antrenman sırasında meydana geldiği (%62,1), yaralanmaların en fazla kol-omuz bölgesinde olduğu (%27,4), yaralanma sebebinin ise en fazla aşırı yüklenmeden olduğu (%47,3), ve yaralanmaların en çok 4 haftadan daha fazla sürede iyileştiği (%52,3) olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın bitiminde elde edilen veriler sonucunda, bu alanla ilgili çalışma yapmak isteyen araştırmacıların benzer bir çalışmayı da antrenörler üzerinde uygulamalarının ve çıkan sonuçları da karşılaştırmalarının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInvestigation The Reasons And Types Of İnjury Among Elite Women Volleyball PlayersThe purpose of this study was to investigate the reasons and types of injuries among elite women volleyball players. Totally 84 players who were played in 12 teams in 2011-2012 season of Turkish Aroma Women Volleyball 1.League participated in to study voluntary. Data collected by using sport in injury survey which was developed by researcher. SPSS 16,0 used to analysis. Analysis showed that majority of player (%70,2) were did not used protective equipment. In paralel majority of players had injuries (%77,3). Injuries mostly occured in the spiker position (29.2%) and in the most injuries occured during training (62.1%), arm and shoulder area was the most cause of injury (47.3%) and injuries mostly recover more than 4 weeks (52.3%) were determined. According to findings it is possible to say that for decreasing the injuries, players encouraged to use protective equipment and training loads should be well planning. Future studies should focus on these injury types and preventive exercises need to be planned.