Jinekolojik maliniteli hastalarda intravenöz tramadol'un koagülasyon üzerine etkisinin tromboelastografi ile değerlendirilmesi
Evaluation the effects of intravenous tramadol on the coagulation in patients with gynecological malignancy by thromboelastography
- Tez No: 365984
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN BİLİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Jinekolojik malinite, tramadol, tromboelastografi, Gynecological malignancy, tramadol, thromboelastography
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Serindağ, IS. Jinekolojik Maliniteli Hastalarda İntravenöz Tramadol'un Koagülasyon Üzerine Etkisinin Tromboelastografi ile Değerlendirilmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2014. Bu çalışmayı yapmamızdaki amaç postoperatif ağrı tedavisinde sık kullandığımız bir ilaç olan tramadol'un jinekolojik malinite nedeniyle genel anestezi altında ameliyat edilen hastalarda koagülasyona olan etkisini incelemektir. Çalışmaya dahil edilen 50 hasta kontrol grubu ve tramadol grubu olarak 2 eşit gruba ayrıldı.Tramadol grubundaki hastalara 1 mg/kg yükleme dozunu takiben 200mg tramadol infuzyonu 24 saatte gidecek şekildeuygulandı. Tüm hastalara postoperatif analjezi için i.v. hasta kontrollü analjezi başlandı. Çalışmaya katılan tüm hastalardan operasyon öncesinde ve operasyondan 24 saat sonra 7 ml kan alınarak bunun 3ml'si atılarak 4ml kan sodyum sitrat içeren profilen tüpe boşaltıldı. Sodyum sitratlı tüplere alınan kan örnekleri ROTEM ile değerlendirildi. ROTEM testi sonuçlarına göre pıhtılaşma zamanı (CT), pıhtı oluşum zamanı (CFT) ve maksimum pıhtı sertliği (MCF) değerleri gruplar arasında ve grupların kendi içerisinde karşılatırıldı. Gruplar kendi içlerinde karşılaştırıldığında kontrol grubunda In-CT ve Ex-CFT değerlerinin azaldığı, tramadol grubunda ise In-CT azalırken In-MCF ve Ex-MCF değerlerinin arttığı görüldü ve bu sonuçlara göre her iki grupta da kendi içlerinde koagülasyona yatkınlık olduğu sonucuna varıldı. Gruplar birbirleriyle karşılaştırıldıklarında ise bir fark bulunamadı. Elde edilen verilere göre tramadol'un jinekolojik maliniteli hastalarda koagülasyon sistemine belirgin bir etkisinin olmadığı görüşüne varıldı. Tramadol'un tek başına koagülasyon parametrelerine olan etkisini inceleyebilmek için daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Serindag, IS. Evaluation the Effects of Intravenous Tramadol on the Coagulation in Patients with Gynecological Malignancy by Thromboelastography. Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Anesthesiology and Reanimation, Medical Specialization Thesis, Eskisehir, 2014. Aim of the study is to evaluate the effects of tramadol on coagulation cascade in patients with gynecologicc malignancy patients operated under general anesthesia. Total number of 50 patients divided into two groups as tramadol group and control group consist of 25 patients each. Patients in tramadol group are given 1mg/kg tramadol bolus initially and 200mg/24h infusion followin bolus dosage . All patients are given post operative patient controlled analgesia. Blood samples of 7cc taken pre operatively and post operatively after 24 hours from all patients included to study, 3 cc discarded and the remaining 4 cc put into sodium citrate containing propilen tubes. Blood samples taken into sodium citrate tubes evaluated with ROTEM. According to ROTEM test results clotting time (CT), clot formation time (CFT) and maximum cloting firmness (MCF) values compared within the group and between 2 groups. Comparison of values in control group showed that In-MCF and Ex-MCF values decreased, in tramadol group In_CT decreased but In-MCF and Ex-MCF increased. According to these results both groups showed tendency to coagulation. When groups compared with each other values didn't show any signficant differences. Results obtained from the study showed that tramadol has no obvious effect on coagulation cascade. Further comprehensive studies needed to evaluate the effects of tramadol on coagulation parameter.