Basit makineler konusunun dayandığı fizik ilkeleri hakkındaki ilköğretim 7.sınıf öğrencilerinin akademik başarı düzeyleri ile bilişötesi farkındalık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the academic achievement about pyhsical principles of simple machines and the metacognitive awarness of 7th grade primary school students
  1. Tez No: 366335
  2. Yazar: BÜŞRA AYAZGÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Bilişötesi Farkındalık, Akademik Başarı, Science Education, Metacognitive Awarness, Academic Achievements
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ilköğretim 7.sınıf öğrencilerinin basit makineler konusunun dayandığı fizik ilkeleri hakkındaki akademik başarı düzeyleri ve bilişötesi farkındalık düzeylerinin incelenmesidir. Araştırmada 7.sınıf öğrencilerinin bilişötesi farkındalık düzeylerinin ve akademik başarı düzeyleri aralarında anlamlı bir ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Aynı zamanda öğrencilerin akademik başarıları ve bilişötesi farkındalık düzeylerinin cinsiyete göre farklılıkları da incelenmiştir. Araştırma modeli, ilişkisel tarama modelidir. Araştırmanın evrenini 2010-2011 eğitim öğretim yılı Ankara ilköğretim okulları 7.sınıfta öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Çankaya ve Yenimahalle ilçelerindeki örnek 10 ilköğretim okulunda öğrenim gören 414 7.sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Basit Makineler Akademik Başarı Testi ve Bilişötesi Farkındalık Envanteri (Abacı, Çetin ve Akın, 2006) kullanılmıştır. Araştırma pilot ve asıl olmak üzere iki basamakta gerçekleştirilmiştir. Pilot uygulama 2010-2011 eğitim öğretim yılı I. yarıyıl ilköğretim 8.sınıf öğrencileri (N=100) ile yürütülmüştür. Asıl uygulama ise II. yarıyıl ilköğretim 7.sınıf öğrencileri (N=414) ile yürütülmüştür. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde; 7.sınıf öğrencilerinin akademik başarı düzeyleri ve bilişötesi farkındalık düzeyi arasındaki ilişkiler pearson momentler korelasyon katsayısı ve çoklu doğrusal regresyon analiziyle, akademik başarı ve bilişötesi farkındalık açısından cinsiyete göre farklılıklar t testi tekniği ile incelenmiştir. Araştırma bulguları öğrencilerin akademik başarı düzeyleri ile bilişötesi farkındalık düzeyleri arasında ilişki olduğunu göstermiştir. Akademik başarı açısından cinsiyet farklılıklarının kızlar lehine olduğu bulunmuştur. Buna rağmen bilişötesi farkındalıklarının cinsiyet değişkeni açısından farklılaşmadığı saptanmıştır. Sonuç olarak ilköğretim 7.sınıf öğrencilerinin bilişötesi farkındalık düzeylerinin akademik başarı düzeylerine etkisi olabileceği ve aynı şekilde akademik başarı düzeyinin bilişötesi farkındalık düzeyine etkisi olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to determine the level of academic achievements about pyhsical principles of simple machines and the level of metacognitive awarness of 7th grade primary school students. It is also aimed to determine whether there has been a meaningful relationship between the academic achivement levels and the metacognitive awarness levels and the meaningful differences in this relation according to gender. In this study, correlation type relational screening model is used. . Population consists of 7th grade primary school students in Ankara. Sampling of study consists of 414 7th grade primary school students who study in spring semester of 2010-2011 education year at ten schools chosen rondomly in Çankaya and Yenimahalle distrinct of Ankara. The quantative data obtained from 'Metacognition Awarness Inventory (MAI)' developed by Scraw and Dennison(1994) and transcribed into Turkish by Abacı, Çetin, Akın (2006) and 'Academic Test about Simple Machine' developed by the researcher. The research was performed at two steps as essay and actual application. The pre-application was conducted by 8th grade primary school students study in fall semester of 2010-2011 education year (N=100). The actual application was carried out in the second semester of 2010-2011 educaion year (N=414). In the analysis of obtained datas, pearson moments correlation coefficent and multiple lineer regression are used to analyze the relationship between academic achivement and metacognitive awarness levels of students, and also t-test is used to analyze the difference in the academic achivement and metacognitive awarness levels according to gender. Furthermore, in the case of significant differences between groups, the effect size of the differences is tested using eta-square (η²) correlation coefficient. As a result of analyze, it is observed that there is a parallel relationship between the academic achivements and metacognitive awarness levels. When examining metacognitive awarness levels of 7th grade primary stchool students according to their gender, any statisticaly meaningful difference is not found. But, meaningful difference in the academic achivement levels of 7th grade primary school students according to their gender is observed.