Geri Dön

Çalışan kadınların vücut şekillerine göre giysi tercihlerinin belirlenmesi

Determination of working women's clothing preferences according to their body shapes

  1. Tez No: 366355
  2. Yazar: EMİNE ERYAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESEN ÇORUH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103

Özet

Bu araştırmanı amacı; çalışan kadınların vücut şekillerine uygun giysi tercihlerinin belirlenmesidir. Araştırma da tarama modeli kullanılmıştır. Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarında 25-40 yaş arası çalışan kadınların evreni oluşturduğu araştırmanın örneklem grubunu Ankara il merkezinde yaşayan 385 kadın oluşturmaktadır. Örneklem grubu, araştırmaya katılmaya gönüllü olan ve kolay ulaşılabilen çalışan kadınlar arasından rastlantısal olarak seçilmiştir. Araştırmanın verileri çalışan kadınlara görsel ve sözel sorulardan oluşan anket formu uygulanarak elde edilmiştir. Anketin geliştirilmesinde uzman görüşlerinden ve pilot uygulamalarından yararlanılmıştır. Ayrıca ankette çalışan kadınların yaşı, kilosu, boyu, mesleği, öğrenim durumu, aylık giysi harcamaları, vücut şekilleri, üst ve alt beden numaraları, vücut şekilleri ile ilgili problem yaşadıkları giysi türleri, giysilerinde vücutlarında vurgulamak istedikleri bölge, giysi satın alırken dikkat ettikleri özellikler, giysi satın alırken genişlik ve uzunluk ölçüleri ile ilgili karşılaşılan durumlar, etek, elbise, pantolon ve bluz-gömlekte tercih ettikleri giysi boyu, kesimi, rengi ve deseni, bluz-gömlek ve elbisede tercih ettikleri yaka ve kol formu sorgulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere ait sayısal değerler ve yüzdelikler, SPSS 21 programı kullanılarak hesaplanmıştır. Araştırmanın sonucunda; araştırmaya katılan çalışan kadınların vücut şekillerinin en yüksek oranla (% 39,5) kum saati vücut şekli olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan çalışan kadınların alt ve üst beden numaraları karşılaştırıldığında yaklaşık yarısının alt ve üst bedenleri aynı olmasına rağmen diğer yarısının alt bedenlerinin üst bedene göre bir beden büyük olduğu görülmüştür. Araştırmaya katılan çalışan kadınların vücut şekillerine göre problem yaşadıkları giysi türü pantolon olarak belirlenmiş, vücutlarında vurgulamak istedikleri bölgelere bakıldığında ise en yüksek oranla bel bölgesini vurgulamak istedikleri görülmüştür. Araştırmaya katılan çalışan kadınların etekte maksi boyu ve çan kesimi; pantolonda klasik boyu ve dar kesimi; elbisede maksi boyu ve klasik kesimi; yuvarlak yakayı, takma kolu; bluz-gömlekte tercih ettikleri boy, normal boy, kesim tarzı klasik kesim; yaka modeli yuvarlak yakayı; takma kolu; renk olarak beyaz, desen olarak düz-desensiz kumaş tercih ettikleri görülmüştür. Etek, pantolon ve elbisede tercih edilen renk en yüksek oranla siyah, bluz-gömlekte beyaz renk, desen olarak da düz-desensiz kumaş tercih etmişlerdir. Son olarak, araştırma sonuçlarından yola çıkılarak çalışan kadınların vücut şekillerine uygun giysi modellerinin belirlenmesine yönelik bazı öneriler geliştirilmiştir.

Özet (Çeviri)

The aim of this research is to determine working women's clothing preferences according to their body shapes. In this research the sample group consists of 385 working women are between 25-40 living in the city centre of Ankara and working in private sector, state institutions and organizations. The sample group is randomly selected among working women who are easily accessible and volunteer for participating to the research The research data is obtained by conducting visual and verbal questionnaire to the working women. Expert opinions and pilot schemes are utilized in developing the questionnaire. Also, in the questionnaire followings are questioned: the women's ages, weight and height, profession, educational status, monthly expense on clothing, body shapes, sizes of upper and lower torso, categories of unfitted clothing to their body shapes, selections of emphasis areas of the body, considered features while purchasing clothes, situations encountered on the issue of width and length measurements, preferred length of a skirt, dress, trousers and blouse-shirt, fit style of clothing, colour and pattern design, preferred collar and sleeve styles of a blouse-shirt and dress. The numerical values and percentages regarding obtained data at the end of the research is assessed by using the SPSS 21 programme. As a result of the research, it is determined that the body shape of participant working women the is predominantly (%39,5) hourglass. Comparing the participant females' upper and lower sizes, it is identified that, although, approximately half of them's upper and lower torso proportions are the same, the other half's lower torso is larger than the upper one. It becomes evident that unfitted wearing apperal to their body shape is trousers and the most emphasis body part is waist. The participants of the research prefer following clothing and styles: maxi length and flared for skirts; regular length and skinny fit for trousers; maxi length and regular cut for dress; round neck collar, tailored sleeve; standard length and regular fit for blouse-shirt; round neck collar style and tailored sleeve; white as preferred colour; pattern less and plain for the fabric pattern design. The most preferred colour for skirt, trouser and dress is black, and white, plain and pattern less fabric is favoured for blouse-shirt. In conclusion, some suggestions are put forward aiming to identify body-shape fitted clothing styles based upon the research results.

Benzer Tezler

  1. Tommaso Campanella ve Thomas More'un ütopyalarının karşılaştırılması

    Comparing Thomas More and Tommaso Campanella's utopias

    MAHMUT AVCI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    FelsefeAtatürk Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. OSMAN ELMALI

  2. Evaluation of the effects of sleep pattern and quality on body mass index, waist circumference and food choices

    Uyku düzeni ve kalitesinin beden kütle indeksi, bel çevresi ve besin seçimlerine etkisinin değerlendirilmesi

    HAZAL ÇATIRTAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2017

    Beslenme ve DiyetetikYeditepe Üniversitesi

    Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. BİNNUR OKAN BAKIR

  3. Polikliniğe başvuran obez kadınların çalışıp-çalışmama durumlarının beslenmelerine etkisi

    The effect of obese women's working or nonworking situations who start to policlinic on their nutrition

    ÖZLEM ÖZER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Beslenme ve DiyetetikHaliç Üniversitesi

    Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP ÖZERSON

  4. Farklı meslek gruplarında çalışan ve çalışmayan kadınların vücut yağ yüzdesi üzerine etkisi

    The effect of non-working and working women in various jobs on body fat index

    ARZU EKİNGEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    AnatomiDicle Üniversitesi

    Anatomi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. VATAN KAVAK

  5. Düzenli spor yapan ve yapmayan çalışan yetişkin kadınların beslenme alışkanlıklarının ve antropometrik ölçümlerinin incelenmesine yönelik bir çalışma

    Eating habits and anthropometric measurements of adult women that are physically active or not

    HİLAL İZGİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Beslenme ve DiyetetikHacettepe Üniversitesi

    Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NESLİŞAH RAKICIOĞLU