Farklı meslek gruplarında çalışan ve çalışmayan kadınların vücut yağ yüzdesi üzerine etkisi
The effect of non-working and working women in various jobs on body fat index
  1. Tez No: 464754
  2. Yazar: ARZU EKİNGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VATAN KAVAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Vücut Kompozisyonu, Vücut yağ yüzdesi, Skinfold, Anthropometrik, Çalışan Kadınlar, Çalışmayan Kadınlar, Body composition, Body fat index, Skinfold, Anthropometric, Working women, Nonworking women
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
Son çalışmalarda yaşla birlikte yağsız vücut kitlesinde ve yağ oranında değişmeler olduğu bildirilmektedir. Kadınlarda deri altı yağ tabakası erkeklere oranla daha fazladır. Yediğimiz besinlerden ihtiyaç fazlası olan bütün karbonhidratlar, yağ ve proteinler yağ dokusuna dönüşerek depo edilirler. Anatomik ve fizyolojik fonksiyonlar için, yağ her sağlıklı bireyde belli oranda mutlaka bulunması gereken temel öğelerden biridir (1). Vücutta bulunması gereken minimal yağ miktarı konusunda biyolojik bir eşik olduğu kabul edilmektedir. Bu eşiğin altına inildiğinde bireyin sağlığının tehlikeye gireceği çeşitli araştırıcılar tarafından bildirilmektedir (2). Araştırma, Batman merkezinde bulunan resmi kurumlarda farklı meslek gruplarında çalışan kadınlar ve çalışmayan ev hanımları arasında bulunan denekler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Örneklem büyüklüğü, evreni bilinen örneklem formülü kullanılarak 30-40 yaş grubunda farklı meslek gruplarında çalışan 209 kadın ve 203 çalışmayan ev hanımı kadınlarda planlanan ölçümler alındı. Farklı meslek gruplarında çalışan ve çalışmayan kadınların vücut yağ yüzdesi üzerine etkisi, fiziksel ve antropometrik karakteristik sonuçlarının incelenmesi Tablo 2. de gösterilmiştir. Farklı meslek grubunda çalışan ve çalışmayan ev hanımı kadınların subscapular, biceps, triceps, suprailiac, ağırlık, bel ve kalça ölçüm ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar (p0.05) saptanmamıştır. Subscapular bölgesinden ölçümü alınan deri altı yağ kalınlığı farklı meslek gruplarında çalışan kadınlarda 14.0 ± 5.4 mm, çalışmayan ev hanımı kadınlarda deri altı yağ kalınlığı 17,4 ± 7,0 mm olarak ölçüldü.Biceps bölgesinden ölçümü alınan deri altı yağ kalınlığı farklı meslek gruplarında çalışan kadınlarda 10,6 ± 4,1mm, çalışmayan ev hanımı kadınlarda deri altı yağ kalınlığı 12,3 ± 4,3mm olarak ölçüldü. Triceps bölgesinden ölçümü alınan deri altı yağ kalınlığı farklı meslek gruplarında çalışan kadınlarda 18,0 ± 6,4 mm, çalışmayan ev hanımı kadınlarda deri altı yağ kalınlığı 20,3 ± 5,9 mm olarak ölçüldü. Suprailiac bölgesinden ölçümü alınan deri altı yağ kalınlığı farklı meslek grubunda çalışan kadınlarda 15,0 ± 5,3 mm, çalışmayan ev hanımı kadınlarda deri altı yağ kalınlığı 17,0 ± 7,5 mm olarak ölçüldü Sonuç olarak çalışmayan ev hanımı kadınlar, farklı meslek gruplarında çalışan kadınlardan daha az hareket etikleri için kiloları ve yağlanma oranları daha fazla bulundu. Farklı meslek gruplarında çalışan kadınların sürekli hareket halinde oluşları, eğitim düzeylerinin yüksek oluşu kilo ve vücut yağ yüzdelerinde düşüşlere neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Recent studies report that there happen changes in lean body mass and fat rate as people get older. Subdermal fat layer is more in women than in men. All excess carbohydrates, fat and proteins from what we have eaten are converted into fatty tissue and stored. Fat is one of the basic elements, which must exist to a certain degree in every healthy individual for anatomical and physiological functions (1). It is accepted that there is a biologic threshold as to the minimal amount of fat that must exist in the body. Several researchers report that the health of individual deteriorates when it decreases below this threshold (2). The study was carried out with the subjects from women working in various jobs in official institutions and non working housewives in the centre of Batman. Sample size, the planned measurements were obtained from 209 women working in various jobs and 203 non working housewives at the age of 30-40, by using the sample formula whose population is known. The effect of non-working and working women in various jobs on body fat index, the study of physical and anthropometric characteristic results Table 2. Some meaningful differences (p0.05) wasn't detected. The thickness of subdermal fat layer the measurements of which were obtained from subscapular area was measured as 14.0 ± 5.4 mm in women working in various jobs, and 17,4 ± 7,0 mm in non working housewives. The thickness of subdermal fat layer the measurements of which were obtained from biceps area was measured as 10,6 ± 4,1mm in women working in various jobs, and 12,3 ± 4,3mm in non working housewives. The thickness of subdermal fat layer the measurements of which were obtained from triceps area was measured as 18,0 ± 6,4 mm in women working in various jobs, and 20,3 ± 5,9 mm in non working housewives. The thickness of subdermal fat layer the measurements of which were obtained from suprailiac area was measured as 15,0 ± 5,3 mm in women working in various jobs, and 17,0 ± 7,5mm in non working housewives. In conclusion, non working housewives have a higher weight and fat rate, for they move less than those working in various jobs. The fact that women working in various jobs are always on the move and have a higher education level lead to the decrease in their weight and body fat index.