Hamilelerin saç bakım ürünlerinin kullanımı hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi
Pregnant about the use of hair care products determination of the opinion
  1. Tez No: 366362
  2. Yazar: GİZEM DOĞANEL AKSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİME ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Teknik Eğitim, Clothing Industry, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Hamilelik, Kozmetik, Saç Bakımı, Saç Bakım Ürünleri
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
HAMİLELERİN SAÇ BAKIM ÜRÜNLERİNİN KULLANIMI HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN BELİRLENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Gizem DOĞANEL AKSOY GAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Haziran, 2014 ÖZ Bu araştırmanın amacı, 18-39 yaş aralığındaki çalışan ve çalışmayan hamilelerin saç bakım ürünü kullanımı hakkındaki görüşlerinin belirlenmesidir. Bu araştırmada, tarama modeline dayalı betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Tarama modelleri, geçmişte ya da halen var olan durumu var olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımları olarak tanımlanmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Anketin hazırlanabilmesi için hamileler rastgele belirlenmiş 20 kişi ile pilot uygulama yapılıp uzman görüşü alınmıştır. Sonuçta 36 sorudan oluşan anket formu hazırlanarak, saç bakım ürünü kullanan hamilelerden oluşan örneklem grubuna uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2010 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre kentsel alanda yaşayan ve saç bakım ürünü kullanma alışkanlığı yüksek olduğu varsayılan 18 yaş üstü toplam 11212 bin kadın hamile tamamı oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise; evrenden kademeli örneklem yöntemi ile seçilen Zonguldak İlindeki Kadın Doğum ile ilgili sağlık ünitelerinden sağlık desteği ve ilde faaliyet gösteren kuaförlerden saç bakım desteği alan 370 hamile kadın oluşturmaktadır. Uygulanan anketten elde edilen verilerin değerlendirilmesinde“SPSS 18.0”istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Ankette yer alan görüşlerin frekans (n), yüzde (%) dağılımları hesaplanmış ve aritmetik ortalamaları alınmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda sorulara verilen cevapların, frekansları, yüzdeleri ve aritmetik ortalama sonuçları dikkate alınarak 18 yaş üstü hamilelerin saç bakım ürünlerine yönelik görüşleri, çalışan ve çalışmayan hamileler arasındaki özellikler arasındaki farklılıklar belirlenmiştir. Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
PREGNANT ABOUT THE USE OF HAİR CARE PRODUCTS DETERMİNATİON OF THE OPİNİON (Ms. C Thesis) Gizem DOĞANEL AKSOY GAZI UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF EDUCATIONAL SCIENCES June,2014 ABSTRACT The purpose of this study, working and pregnant women in the 18-39 age range of hair care products is to determine opinions about the use. In his research, descriptive research method based on screening model is used. Screening models are defined as research approaches aiming to describe a past or a current situation in the form that it exists. The interview form is used as the data collection tool for this research. A preliminary conversation is made with 20 people who are determined randomly pregnants among about this subject for to prepare the interview form and the expert opinions are collected. As result, a interview form with 36 questions is prepared and applied on the sample group composed of pregnants who use hair care products. Population of the research, in 2010 Turkey Statistical Institute (TSI), living in urban areas, according to the habit of using hair care products that have a high default all pregnant women over age 18 has created a total of 11 212 thousand. If the the research sample; from the universe stage sampling method associated with the selected health units in Zonguldak Maternity and provincial operating in support of the health of the hair care hairdresser support area constitutes 370 pregnant women.“SPSS 18.0”statistical software is used in evaluation of the data obtained from the applied interview form. The distribution of frequency (n) and percentage (%) of opinions of interview form and their arithmetic means are calculated. The differences between knowledge levels of pregnants aged over 18 about use of hair care products and differences between their knowledge levels and demographic characteristics are determined by taking frequencies, percentages and arithmetic means results of data obtained from the given answers to questions of the interview form in the result of research. Science Code : Key Words : Pregnancy, Cosmetics, Hair Care, Hair Care Products Page Number : 69 Supervisor : Assistant Professor Dr. Halime YÜCEER ARSLAN