Hizmet içi eğitimin verimliliğe etkisi konusunda idari personelin görüşleri (Gazi Üniversitesi örneği
Views of the administrative staff with regard to the effect of in-service training on productivity (A sample at Gazi University)
- Tez No: 366379
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKAİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Hizmet İçi Eğitim, Verimlilik, Training, In-service Training, Productivity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
HİZMET İÇİ EĞİTİMİN VERİMLİLİĞE ETKİSİ KONUSUNDA İDARİ PERSONELİN GÖRÜŞLERİ(GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) ERTAŞ, Şermin Yüksek Lisans, İşletme Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Zekai ÖZTÜRK Mayıs-2014, 140 sayfa Bu araştırma Gazi Üniversitesi'nde görev yapan idari personelin hizmet içi eğitim programlarının gereklilik, istek, algı, uygunluk boyutları açısından görüşlerinin tespit edilmesi ve hizmet içi eğitimlerin verimliliğe etkisi hakkında personelin demografik özelliklerine göre anlamlı bir farklılık olup olmadığının saptanması amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmada genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Korelasyonel olarak da adlandırılan ilişkisel tarama modelleri, iki ya da daha çok değişken arasındaki ilişkinin herhangi bir şekilde bu değişkenlere müdahale edilmeden incelendiği araştırmalar olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırmayı yapmak üzere hazırlanan ölçek Gazi Üniversitesi'nde 2013-2014 yılında görev yapmakta olan 350 idari personele uygulanmıştır. Verilerin analiz aşamasında Gazi Üniversitesinde çalışan idari personel üzerinde gerçekleştirilen ve iki bölümden oluşan bir araştırma yapılmıştır. Daha önceden yapılmış çalışmalardan hareketle hazırlanan soru formunun birinci bölümünde, araştırmaya katılan çalışanlara ait kişisel bilgi formu ile hizmet içi eğitime yönelik görüşleri incelenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın problemlerinin çözümlenmesi amacıyla öncelikle veri toplama aracından elde edilen idari personelin cevaplarına ilişkin betimsel istatistikler hesaplanmıştır. Daha sonra araştırmanın alt problemleri doğrultusunda frekans ve yüzde değerleri incelenmiştir. İdari personelin özelliklerine göre hizmet içi eğitime ilişkin görüşlerinin farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi amacıyla ilişkisiz ölçümlerde t testi, tek yönlü varyans analizi ve çoklu karşılaştırma LSD testi hesaplanmıştır. Araştırmada değişkenler arasında ilişkilerin belirlenmesi amacıyla Pearson korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. İdari personelin hizmet içi eğitimin verimliliğine yönelik görüşlerinin ne derece açıklandığının tespit edilmesi amacıyla da aşamalı çoklu regresyon analizi hesaplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinden elde edilen bulgular, tablolar şeklinde gösterilmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır. Analizler sonucunda Gazi Üniversitesindeki idari personelin hizmet içi eğitimin gereklilik, istek, algı, uygunluk ve verimlilik boyutlarında yüksek düzeyde olumlu görüş bildirdikleri saptanmıştır. Gazi Üniversitesinde görev yapan idari personelin hizmet içi eğitime yönelik görüşlerinin gereklilik, istek, algı, uygunluk ve verimlilik boyutlarında personelin bazı özelliklerine (cinsiyet, yaş, medeni durum, yaş, kıdem, kurumda çalışma süresi) göre anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Araştırmaya katılan idari personelin hizmet içi eğitimin gerekliliğine ilişkin görüşleri idari personelin eğitim durumuna göre sadece lise mezunu idari personel ile diğer eğitim durumuna sahip idari personellerle farklılaştığı görülmektedir. Lise mezunu idari personelin ön lisans ve lisans eğitim mezunu personele göre hizmet içi eğitimin gerekliliğine yönelik görüşlerinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ışığında hizmet içi eğitime yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VIEWS OF THE ADMINISTRATIVE STAFF WITH REGARD TO THE EFFECT OF IN-SERVICE TRAINING ON PRODUCTIVITY (A SAMPLE AT GAZI UNIVERSITY) ERTAS, Şermin Master of Business Administration Supervisor: Assoc. Dr. Zekai ÖZTÜRK May-2014, 140 Pages This study aims to establish the views of the administrative staff working at Gazi University with regard to in-service training programs in terms of necessity, eagerness, perception, convenience, and to determine whether there is a meaningful difference in the effect of in-service training programs on productivity in terms of the demographic information of the staff. This study adopted relational data model, which is one of the general data models. Relational data models, also known as correlational data models, are defined as the studies in which the relations between two or more variables are analyzed without intervening in these variables in any way. The scale prepared for this study was applied to 350 administrative staff working at Gazi University during the educational period of 2013-2014. Regarding the analysis of the data, a two-part survey was conducted to the administrative staff at Gazi University. In the first part of the survey, which was prepared in line with the previous studies, participants' characteristics and their views regarding in-service training were analyzed. First of all, descriptive statistics relating to the administrative staff's responses acquired from the data collection tool were calculated in order to analyze the problems of the research. Then, frequency and percentage values were analyzed in line with the sub problems of the study. With the aim of analyzing whether the administrative staff's views regarding in-service training differ according to their characteristics, t-test for unrelated data analysis, one-way analysis of variance, and multiple comparison LSD test were calculated. Pearson coefficient of correlation was calculated in order to determine the relations between the variables in the study. Besides, gradual multiple regression analysis was calculated with the purpose of establishing to what extent administrative staff's views regarding the productivity of in-service training were stated. Findings obtained from data analysis were shown in tables and the results were discussed. The analyses revealed that the participant administrative staff at Gazi University had highly positive responses to in-service training in terms of necessity, eagerness, perception, convenience, and productivity. The study revealed that views of the administrative staff working at Gazi University regarding in-service training did not show a meaningful difference with respect to some of their characteristics (gender, age, marital status, rank, working period in the institution) in terms of necessity, eagerness, perception, convenience, and productivity. In terms of the participant staff's educational backgrounds, views of the participant administrative staff with regard to the necessity of in-service training showed difference for only high-school graduate staff and those of other educational background. The results also revealed that views of the staff who are high-school graduates with regard to the necessity of in-service training were less positive than others' who have associate or bachelor's degrees. At the end of the study, recommendations and implications for in-service training were included in the light of research findings.