Amerika Birleşik Devletleri'nde kamu yönetimi etiğinin yapı ve işleyişi
Ethics in public administration of structure and functioning in the United States
  1. Tez No: 366438
  2. Yazar: ŞEYMA EŞKİ ÇAYLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İPEK ÖZKAL SAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi Etiği, Etik Eğitim, Etik Kodlar, Public Administration Ethics, Ethics Training, Ethics Codes
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Kamu yönetimi etiğinin yapı ve işleyişine ilişkin ortaya koyulan modelin öncülüğünü ABD yapmıştır. ABD'de kamu yönetimi etiği, ABD'nin ulusal gereksinimleri ve mevcut kamu yönetimi anlayışı kapsamında yapılan çalışmalarının ürünü olarak tarihsel süreç içerisinde ortaya çıkmıştır. Bu nedenle kamu yönetimi etiğinin gerek kavram olarak gerekse de disiplin olarak ABD'de ortaya çıkması ve gelişmesi tesadüf değildir. Bu bağlamda, ABD'de 1880'lerde kamu yönetimi disiplini kapsamında yapılan çalışmalarla temelleri atılan kamu yönetimi etiği, mevcut kamu yönetimi anlayışındaki değişimlere paralel olarak bir gelişim göstermiştir. Bu kapsamda çalışmada, öncelikle, ABD'de ortaya çıkan kamu yönetimi etiğinin nasıl ele alınıp tanımlandığı, kavramsal çerçevesinin nasıl oluşturulduğu, bununla birlikte, etik kodlar, etik eğitim ve mevcut kamu yönetimi anlayışının bu sürece etkileri araştırılmıştır. Devamında, ABD'de kamu yönetimi etiğinin ortaya çıkışı ve gelişimi incelenmiştir. Son olarak da ABD'de kamu yönetimi etiğine ilişkin örgütlenme kapsamında oluşturulan yapı ve işleyiş ortaya koyulmaya çalışılmış ve ABD'de kamu yönetimi etiğine ilişkin neden böyle bir örgütlenmeye gidildiği, bu örgütlenmenin etik dışı faaliyetlerin önlenmesinde belli bir yaptırımının yada caydırıcılığının olup olmadığı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USA has pioneered to form the model related to the structure and functioning of public administration ethics. Public administration ethics in the USA has emerged in the historical process and as the product of the work carried out under the national requirements and current understanding of public administration of USA. Therefore, it is not coincidence that public administration ethics has emerged and developed in the USA both as a concept and discipline. In this context, in the 1880s in the United States, the works done within the scope of the discipline of public administration laid the foundations of public administration ethics has showed a parallel development with the changes in current perceptiveness of public administration. In this context, this study primarily investigates how public administration ethics emerged in the USA is considered and defined, how to create a conceptual framework. In addition to these, what are the effects of codes of ethics, ethics training, and a perceptiveness of the current public administration to the process? After that, the emergence and development of public administration ethics in the USA is examined. Finally, it is tried to put the structure and functioning of the organization created within regarding public administration ethics. Also, it is discussed why to constitute such a organization related to public administration ethics and whether or not the organization has power of sanction and deterrence policy in the prevention of unethical activities.