İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde bilimsellik değerinin öğretimi
Teaching scentific value in primary school religious culture and ethics knowledge education course
- Tez No: 366518
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ALTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimsellik, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Değer, Değer Eğitimi, Değer Öğretimi, Değer Eğitimi Yaklaşımları, Scientific, Primary School Religious Culture And Ethics Knowledge Education, Value, Value Education, Approaches Of Values Education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmanın amacı, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programında bilimsellik değerinin nasıl yer aldığı ve İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kılavuz kitapları ile ders kitaplarına nasıl yansıdığını tespit etmektir. Araştırmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın problemi, amacı, önemi, yöntemi ortaya konulmuştur. İkinci bölümde bilimsellik değeri ile ilgili kavram analizi yapılarak araştırmanın kavramsal çerçevesi ortaya konulmuş ve değer öğretiminde kullanılan değer eğitimi yaklaşımları ve yapılandırmacı yaklaşım açıklanmıştır. Aynı zamanda değer eğitim yaklaşımları yapılandırmacı yaklaşıma göre değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretim programı ve İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kılavuz kitapları ile ders kitapları değer eğitimi yaklaşımları, bilimsellik değeri ve yapılandırmacı yaklaşım çerçevesinde değerlendirilmiştir. Son bölümde ise araştırma sonunda ulaştığımız sonuçlar ile bu sonuçlara bağlı olarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS TEACHING SCENTIFIC VALUE IN PRIMARY SCHOOL RELIGIOUS CULTURE AND MORAL KNOWLEDGE EDUCATION COURSE Ali GÜCEN 2014, 169 pages The aim of this research is to identfy how the scientific value takes place in Religious Culture And Moral Knowledge Education Curriculum and how it reflects to the Primary School Religious Culture and Moral Knowledge Education Guide Books And Course Books. Our research consists of four parts. In the first part; the problem of research, the aim of research, the importance of research and the method of research are presented. In the second part; the conceptual framework of the research in presented by doing Consept Analysis about scientific value and value education approaches that are used in value education and constructivist approach are explanied. Also, value education approaches are evaluated according to the constructivist approach. In the third part; Primary School Religious Culture and Moral Knowledge Education Curriculum And Primary School Religious Culture and Moral Knowledge Education Guide Books and Course Books are evaluated according to the value education approaches, scientific value and constructivist approach. In the Ist part; the result that we have reached at the end of researches and the suggestions depending on these result are presented.