A red voice in 1922 in America: Isadora Duncan's last tour to her native land
1922'de Amerika'da kızıl bir ses: İsadora Duncan'ın anavatanına olan son turnesi
- Tez No: 366665
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EDWARD PARLIAMENT KOHN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Isadora Duncan, the First Red Scare, Bolşevizm, My Life, 1920ler, Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, medya, çıplaklık, Isadora Duncan, the First Red Scare, Bolshevism, My Life, 1920s, Soviet Union, United States of America, media, nudity
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez dansın 20. yüzyıl başlarında hem Amerika Birleşik Devletleri'nde hem de Avrupa'daki en etkili ve sansasyonel kişiliklerden biri olan Isadora Duncan'a odaklanmaktadır. Modern dansın öncülerinden biri olarak bilinmesine rağmen, bu tez Duncan'ın skandallarla ve başarısızlıkla dolu 1922 Amerika Birleşik Devletleri turnesine ve bu başarısızlığın sebeplerine yoğunlaşmaktadır. Duncan'ın otobiyografisi My Life'ı, ona en yakın olan kişilerin kitaplarını ve de dönemin gazete makalelerini kullanarak, bu tez 1919-20 yılları arasındaki First Red Scare (Kızıl Korku)'i takip eden uyum ve muhafazakarlık atmosferi içerisinde Duncan'ın Sovyet bağlantılarının ve çıplaklıkla ilgili görüşlerinin Amerika turnesinin başarısızlığına ve Duncan'ın bir daha Amerika'ya dönmeme kararı almasına sebep olduğunu göstermeyi amaç edinmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on Isadora Duncan, one of the most influential and controversial figures of dancing in the early 20th century both in the United States and in Europe. Although she is known as one of the pioneers of the modern dance, this thesis concentrates on her scandalous and unsuccessful visit to the United States in 1922 and why it turned out to be a disaster. By using her autobiography My Life and the books written by the ones closest to her, as well as the newspaper articles, my thesis will try to demonstrate that in an atmosphere that stressed conformity and conservatism following the First Red Scare of 1919-20, her Soviet affiliations and her thoughts on nudity were the reasons behind her unsuccessful tour and her decision not to come back to the United States again.