A game theoretic analysis of the strategic options available for Israel in response to İran's nuclear program
İran'ın nükleer programı karşısında İsrail'in mevcut stratejik seçeneklerinin oyun kuramı ile analizi
  1. Tez No: 366683
  2. Yazar: EMİR YAZICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZGÜR ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İran'ın Nükleer Programı, İsrail, Oyun Kuramı, Kontrol Stratejisi, Caydırıcılık Stratejisi, Güven Veme Stratejisi, Iran's Nuclear Program, Israel, Game Theory, Controlling Strategy, Deterrence Strategy, Reassurance Strategy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Coğrafi pozisyonu ve İran ile olan kırılgan ilişkileri nedeniyle İran'ın nükleer programı hakkında en endişeli aktör İsrail'dir. Bu nedenle İsrail'in İran'ın nükleer programına yönelik tavrı İran ve Batı arasındaki nükleer krizde özel bir önem teşkil etmektedir. Bu tez İran'ın nükleer programı karşısında İsrail'in kullanabileceği dört muhtemel stratejik seçeneği değerlendirmektedir: kontrol stratejisi, caydırıcılık stratejisi, güven verme (reassurance) stratejisi, caydırıcılık ve güven verme (reassurance) stratejilerinin kombinasyonu. Oyun kuramı aracılığıyla, bu stratejilerin İsrail için avantajları ve kısıtlılıkları nelerdir ve hangisi İsrail için en uygun seçenek olabilir soruları cevaplandırılmaya çalışılmıştır. Ayrıca yaygın biçim oyun modelleri aracılığıyla her bir stratejik seçeneğin temel dinamikleri ve bunların oyuncuların seçimleri üzerindeki etkisi sunulmuştur. Yukarıda bahsedilen sorulara cevaben bu tez, saf bir caydırıcılık, kontrol ya da güven verme (reassurance) stratejisindenziyade, caydırıcılık ve güven verme (reassurance) stratejilerinin kombinasyonunun İsrail için daha iyi sonuç verebileceğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Israel is the most concerned actor about Iran's nuclear program due to its geographical position and fragile relations with Iran. Thus, Israel's stance towards Iran's nuclear program is particularly important in the nuclear crisis between Iran and the West. This thesis evaluates the four possible strategic options available for Israel in response to Iran's nuclear program: controlling strategy, deterrence strategy, reassurance strategy, and combination of deterrence and reassurance strategies. Through a game theoretic approach, it is aimed to answer the questions that what are the advantages and limitations of these strategies and which one would be the best option for Israel. Moreover, the underlying dynamics of each strategic option and their influence on the players' choices are also presented through the extensive form game models. As a response to questions mentioned above, this thesis argues that instead of a pure deterrence, controlling, or reassurance strategy, combination of reassurance and deterrence strategies would promise better outcomes for Israel.