Anglo-Norman ve Ortaçağ İngiliz romanslarında başka doğu'nun karşılaştırmalı çalışması
Perceptions of the east: The Anglo-Norman boeve de Haumtone and the Middle English bevis of Hampton
  1. Tez No: 366990
  2. Yazar: HÜLYA TAFLI DÜZGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A.SERDAR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaçağ, Romans, İngiliz Edebiyatı, Anglo-Norman, Boeve de Haumtone, Bevis of Hampton, Doğu, Medieval Romance, Middle English, Anglo-Norman, Boeve de Haumtone, Bevis of Hampton, the East
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu tez 12. Yüzyıl Anglo-Norman Boeve de Haumtone ve 14. Yüzyıl da İngilizceye uyarlanan Bevis of Hampton adlı ortaçağ romanslarında Doğu kavramını incelemektedir. Bu çalışma Edward Said'in Orientalism adlı eserinden yola çıkılarak ortaçağdaki edebi eserlerde ötekileştirilen Doğu'nun dışında başka bir Doğu olduğunu irdelemektedir. Bir başka deyişle, bu çalışmada klişeleşmiş Doğu-Batı çatallanmasına karşın Ortaçağ romanslarında bambaşka bir Doğu'nun olduğu vurgulanmaktadır. Bu çalışmada Orientalism eserinden uyarlanan Doğu'nun ortaçağdaki Doğu'ya nasıl uyarlanamadığı belirtilmektedir. Ortaçağ edebi ve tarihi eserlerinde ve o döneme ait dünya haritalarında Doğu kavramının sosyo-politik ve dini gerçekliği nasıl yansıttığı üzerinde durulmaktadır. Tezde Modern Ortaçağ uzmanlarının Chanson de Roland romansında Roland'ın klişeleşmiş sözünü (“Paien unt tort e crestiens unt dreit”) birçok ortaçağ eserine uyarlamasına rağmen, bazı romanslarda bu klişenin nasıl önemini yitirdiği vurgulanmaktadır. Bu çalışma Ortaçağ romanslarında Doğu-Batı ilişkilerinin haçlı seferleri ve ticaret sayesinde nasıl geliştiğini göstermekte olup Doğu coğrafyasında kullanılan isimlerin Ortaçağ Batı romanslarındaki etkisini incelemektedir. Bu tez ayrıca Ortaçağ romanslarında kadın karakterlerin Doğu ile etkileşimini ve Doğu'yu nasıl yansıttığını vurgulamaktadır. Bu tez“Öteki”, barbar ve yozlaşmış Doğu diye adlandırılan modern politik söylemlerin tam tersine birçok dini ve etnik kökeni içinde barındıran, karşılıklı hoşgörü ve saygının yaşandığı“Başka”bir Doğu olduğu sonucuna ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation is an analysis of two romances Boeve de Haumtone and its English counterpart Bevis of Hampton written in Anglo-Norman around the twelfth century and later adapted into English. Drawing on the postcolonial theoretical frame, the dissertation discusses the manifestations of the presence of“otherness”in the texts, and offer new readings of the romances as well as possible solutions to the difficult question of the East in the Middle Ages. This dissertation asserts that the complexity of the perception regarding the East in comparative contexts between romances has not yet been fully explored. This dissertation argues the construction of the East in literary, histographic and cartographic texts investigating how the medieval narratives do not distance the geopolitical and religious reality. This study considers how the idea of Roland's unforgettable rallying cry in Chanson de Roland,“Paien unt tort e crestiens unt dreit”loses its significance. While this dissertation argues that the crusades and trade are of importance to understand the complexities of the East-West interactions, it examines that Eastern territories have connections with the names such as Saboath and St George. This study aims to unveil another East by means of the female representations and the dissertation concludes that the“otherness”of the East is not encapsulated, for Western audiences, in the political and media discourse which labels certain parts of the East as“medieval”, meaning barbaric and retrograde.