Üretim işletmelerinde kurumsal kaynak planlamasının başarısı için ön koşullar
Prerequisites for enterprise resource planning in manufacturing firms
  1. Tez No: 367565
  2. Yazar: BURCU KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİŞTAH ÖZÇELİK, DR. UFUK TÜREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kaynak Planlaması, Faktör Analizi, KKP Kritik Başarı Faktörleri, Enterprise Resource Planning, Factor Analysis, ERP Critical Factors
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
İmalat firmalarında üretim için gerekli olan kıt kaynakların istenilen yerde ve zamanda, istenilen miktarda bulunmasını ve etkili ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak için kaynak planlaması oldukça önemlidir. Kaynak planlaması tedarik zincirini de içermesiyle genişletilmesi sonucu kurumsal kaynak planlaması(KKP) gibi bir bütünleşik sistem ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Türkiye'de beklendiği değeri göremeyen bu sisteme karşı, halen birçok firma tarafından direniş söz konusudur. Bu sisteminin firmanın bütününde bir değişim yaratması ve harcanan bütçe söz konusu olduğunda çoğu firma böyle bir yatırıma sıcak bakmamaktadır. Bu çalışmada; Türkiye'de KKP'ye geçmemiş ya da geçmekte olan firmalara ışık tutmak amacıyla, KKP'nin başarısı için gerekli olan ön koşullar üzerine araştırma yapılmıştır. Birincil kullanıcılarının imalat firmaları olmasından yola çıkarak KKP'nin başarısı için gereken ön koşulları belirlerken, imalat firmaları hedef alınmıştır. Geçmiş çalışmalar taranarak ve Türkiye'de bazı imalat firmaları ile yapılan görüşmeler ışığında anket hazırlanmıştır. KKP sistemini hazırlık, yazılım ve danışman seçimi, geçiş ve uygulama aşaması olmak üzere 5 aşamaya ayıran anket Türkiye'de 40 firmaya uygulanmıştır. Aşamaların başarısını ölçen alt maddeleri birbirleriyle ilişkili olanları bir araya getirerek, ilişkisiz ve kavramsal olarak anlamlı yeni faktörler bulmak için açımlayıcı faktör analizi(AFA) yapılmıştır. AFA ile belirlenen 5 adet yapının doğrulanması için doğrulayıcı faktör analizi(DFA) uygulanmıştır. DFA sonucu 5 adet iyi uyumlu faktör yapıları ortaya çıkmıştır. Çalışma, elde edilen sonuçları ile KKP'ye geçmeyi düşünen ya da geçmekte olan firmalara, KKP'ye hazırlık ve seçim, geçiş ve uygulama aşamaları ile danışman ve yazılım performansları için kritik olan faktörler hakkında bilgi vermektedir.
Özet (Çeviri)
Resource planning is considerable for the producing units on the subject of obtaining the scarce sources needed for the production properly and using them efficiently. Resource planning has been expanded in the manner that contains supply chain; and as a result of this, a necessity of an integrated system like ERP (Enterprise Resource Planning) has emerged. However; ERP has not been appreciated by the Turkish firms. By reason of ERP is an expensive system and it changes the whole mechanism of the firm; many firms do not have a positive look on it. In this study; the prerequisites are researched and revised for the successful implementation of ERP in manufacturer firms. Because of the manufacturer firms are the primary users; the surveys are prepared by negotiating them and by searching the former studies. The survey that separates the ERP process in five phases -preparation, software selection, consultant selection, transition, implementation- is conducted with 40 firms in Turkey. Exploratory Factor Analysis (EFA) has been performed for clustering the relevant sub-items that evaluates the success of the phases and revealing irrelevant and cognitively significant factors. Confirmatory Factor Analysis (CFA) has been performed for confirming the five items that had been defined by EFA and it has been obtained five very relevant factors. This study informs the firms which are interested in ERP about the phases of ERP process and the critical factors for the performances of the softwares and consultants.