Alacaklısını zarara sokma kastıyla mevcut eksiltme suçu (İİK m. 331)
The crime of fraudelent conveyance (EBL article 331)
  1. Tez No: 367790
  2. Yazar: SÜLEYMAN KUYUMCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH BİRTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mevcut, Mevcut Eksiltme, Mevcut Eksiltme Suçu, İcra ve İflâs Kanunu Madde 331, Suç, Suçun Konusu, Fail, Şikayetten Vazgeçme
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Mevcut eksiltme suçu, İİK m. 331'de düzenlenmiş olup, borçlunun alacaklısını zarara sokmak maksadıyla mallarını veya bunlardan bir kısmını mülkünden çıkararak, telef ederek veya kıymetten düşürerek hakiki surette yahut gizleyerek muvazaa yoluyla başkasının uhdesine geçirerek veya asil olmayan borçlar ikrar ederek mevcudunu suni surette eksiltmesi ve alacaklının borçlu aleyhine aciz belgesi aldığını veya alacağını alamadığını ispat etmesi halinde meydana gelen suç tipi olarak tanımlanmaktadır. Mevcut eksiltme suçunun faili, alacaklısını zarara sokma kastıyla mevcudunu azaltan borçludur. Mevcut eksiltme suçu bakımından konusu, alacaklısına zarar verme kastıyla hareket edilmek suretiyle gerçekleştirilen ve borçluya ait olup azaltılan“malvarlığı”dır. Mevcut eksiltme suçunun oluşumu açısından fiilin gerçekleştirildiği malvarlığının bizzat borçluya ait olması şarttır. Mevcut eksiltme suçunda şikayetten vazgeçme –TCK sistematiğinde olduğu gibi– sadece hüküm kesinleşinceye kadar değil, hüküm kesinleştikten sonra da ve hatta hüküm infaz edilirken dahi mümkün olmaktadır. Mevcut eksiltme suçuna yaptırım olarak hem hapis cezası hem de adli para cezası öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
Assets decrement crime which is arranged in EBL article 331, is defined as the type of crime which the debtor commits with the intention of giving the creditor damage/loss by removing or wasting or value-lowering some or all of his property or by genuine or collision law passing them under someone else's undertaking or by professing unreal debts and thus decreasing assets artificially and it occurs when the creditor takes an unable certificate against the borrower/debtor or proves that he cannot receive what he is owed. The perpetrator of the assets decrement crime is the debtor who reduces his assets with the intentions of giving loss to the creditor. Asset decrement crime's subject is the“asset”that belongs to the debtor and which is reduced by the debtor's actions with the intent of harming the creditor. In order for the asset decrement crime to materialize, the asset on which the crime is acted has to belong to the debtor in person. Renouncing the complaint of the asset decrement crime -as it exists in the Turkish Penal Code (TPC) systematics- is not only possible until the verdict is finalized but it also is possible after the final verdict and even while the verdict is being executed. Sanctions for the asset decrement crime are prescribed both as imprisonment and criminal fines.