Yahudilikte kadın peygamberler
Women prophets on Judaism
  1. Tez No: 368182
  2. Yazar: SALİHA İSLİM AKSAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMZA KARAOĞLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Yaratılış, Peygamberlik, Yahudilik, Vahiy, Women, Genesis, Prophecy, Judaism, Revelation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Yahudilik, Yahudilere göre Rab Yahve tarafından gönderilen kutsal kitaba dayanan bir dindir. Tıpkı Hıristiyanlık ve Müslümanlıkta olduğu gibi bu dinde de kutsal metinlerin insanlara ulaştırılmasında aracılık görevi peygamberlere tevdi edilmiştir. Bunun yanında müessese olarak peygamberlik Yahudilikte temel inanç esaslarındandır. Ancak Yahudilikte peygamberlik kabile ve cinsiyet ayrımı gözetmemektedir. Bu sebeple Yahudi kutsal kitapları kadın peygamberlerden de bahsetmektedir. Çalışmamızda günümüzdeki Yahudi kutsal kitaplarını referans alarak, bu dinin kadın algısı, peygamberlik müessesesine bakışı ve kadın peygamberleri tanıtıldı.
Özet (Çeviri)
Judaism is a religion, based on a holy book, revealed by God. Just as Christianity and Islam, the transmission of holy texts to the society is entrusted to prophets. Besides these, prophecy is one of the basics of faith. However, prophecy in Judaism doesn't predict any distinction among tribes and gender. Thus, the holy books of Jews tells about women prophets. The present study introduces the perception of women and prophecy based on the holy books of Jews.