Türkçe öğretmeni adaylarının yazılı anlatım öz yeterlik inançlarının değerlendirilmesi
Evaluation of Turkish teacher candidates' self efficacy beliefs of written expression
- Tez No: 368233
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM SEÇKİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma, Yazılı Anlatım, Öz Yeterlik, Yazılı Anlatım Öz Yeterliği, Writing, Written Expression, Self-Efficacy, Self-Efficacy of Written Expression
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Yapılandırmacı yaklaşıma göre düzenlenen yeni öğretim programları öğretmeni bir model, bir rehber rolünde nitelendirdiğinden yazma eğitimini verecek olan Türkçe öğretmenlerinin bu konuda iyi yetişmiş, kendilerini iyi yetiştirmiş olması gerekmektedir. Bu noktada kişinin yetişmesine, kendini yetiştirmesine ve yapabileceklerine yönelik algılarına bağlı olarak ortaya çıkan“öz yeterlik”kavramı önem arz etmektedir. Bu çalışma, Türkçe öğretmeni adaylarının yazılı anlatım becerilerine yönelik öz yeterlik inançlarını saptamayı ve elde edilen sonuçları çeşitli değişkenlere göre değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, ''İlişkisel Tarama Modeli''nde betimsel bir çalışmadır. Bu model bağlamında araştırma, nicel araştırmaya bağlı olarak korelasyonel araştırma yönteminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Türkiye'de YÖK'e bağlı üniversitelerin Türkçe eğitimi bölümlerinde öğrenim gören Türkçe öğretmeni adayları oluşturmaktadır. Örneklemi ise; Dokuz Eylül, Mehmet Âkif Ersoy, Sakarya ve Kütahya Dumlupınar Üniversitelerinden“tabakalı örnekleme”yöntemine göre belirlenmiş 1, 2, 3 ve 4. sınıf düzeyindeki 1056 öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırmaya 661 (% 57.8) kız, 445 (%42.1) erkek öğretmen adayı katılmıştır. Çalışmada, geçerliği ve güvenirliği saptanmış“Yazılı Anlatım Öz Yeterlik Ölçeği (Aydın vd., 2013) ”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda örneklemde yer alan Türkçe öğretmeni adaylarının yazılı anlatım öz yeterliği konusunda iyi (X =3.67) düzeyde gördükleri saptanmıştır.Üniversitelere göre yapılan analiz sonucunda Sakarya Üniversitesi'nde öğrenim gören Türkçe öğretmeni adaylarının yazılı anlatım öz yeterlik inançları (X =3.72) en yüksek düzeyde çıkarken, Mehmet Âkif Ersoy Üniversitesi'nde öğrenim gören Türkçe öğretmeni adaylarının yazılı anlatım öz yeterlik inançlarının (X =3.59) en düşük düzeyde olduğu; sınıf düzeylerine göre elde edilen sonuçlara bakıldığında üniversitelerin 2. sınıf düzeylerinde öğrenim gören Türkçe öğretmeni adaylarının yazılı anlatım öz yeterlik inançları (X =3.75) en yüksek düzeyde bulunurken, 1. sınıf düzeylerinde öğrenim gören Türkçe öğretmeni adaylarının yazılı anlatım öz yeterlik inançlarının (X =3.55) en düşük düzeyde olduğu; cinsiyete göre kız öğretmen adaylarının yazılı anlatım becerisi yönünden erkek öğretmen adaylarına göre kendilerini daha yeterli gördükleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Hence new education programs which are organized according to constructivist approach, characterize heacher as a role model, a guide; it is necessary for Turkish theachers to be well-versed on this subject. At this point, the concept of“self efficacy”that emerges based on person's upbringing, self-cultivation and the perception of what they can do, becomes important. This study aims to determine Turkish teachers' self-efficacy beliefs towards written expression skills and aims to analyse the obtained results based on several variables. Reseach is a descriptive study in“Relational Screening Model”. Within the context of Relational Screening Model, this study was performed utilizing the Correlational Research Technique and depending upon Quantitative Research. Participants of the research are Turkish teacher candidates that are studying at turkish eduation departments of various universities which are in connection with The Council of Higher Eduation in Turkey. Samples of the research are 1056 teacher candididates that are were selected by“stratified sampling”method from Dokuz Eylul, Mehmet Akif Ersoy, Sakarya and Kutahya Universities. 661 ( %57.8) female and 445 ( % 42.1) male theacher candidates have participated in the reasearch.“Written Expression Self-Efficacy Scale”(Aydin et al., 2013) which has beforehand proven validity ans reliability was used in the study. At the end of the research, it has been determined that Turkish teacher candididates participated in this study, consider themselselves good (X=3.67) in terms of written expression self-efficacy. Comparision of the results among different universities shows that written expression self-efficiacy of Turkish teacher candidates from Sakatya University is highest(X= 3.72) while written expression self-efficiacy of Turkish teacher candidates is lowest(X= 3.59); once results are compared by classes of the candidates, it has been observed that written expression self-effciacy of 2nd year university Turkisch teacher candidates is highest (X=3.75) while first year Turkisch teacher candidadates is lowest (X= 3.55); acording to gender comparision, it has been observed that written expression of female teacher candidates is higher than male teacher candidates.