Türkçede belgisiz sıfat ve adılların anlamsal ve işlevsel özellikleri ve yabancı dil olarak Türkçede belgisizlerin öğretimi
Semantic and functional features of indefinite adjectives and pronouns in turkish and teaching them in Turkish as a foreign language
- Tez No: 368241
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ DOĞAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Belgisiz adıllar, belgisiz sıfatlar, derlem, dilbilgisi öğretimi, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, Indefinite pronouns, indefinite adjectives, corpus, teaching grammar, Turkish as a foreign language
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Dilbilgisi öğretimi dil öğretiminin vazgeçilmez bir parçasıdır. Ancak dilbilgisi tek başına yalnızca kurallar bütünü olarak değil, temel dil becerilerini destekleyici şekilde ve iletişim boyutu ile iç içe verilmelidir. Dilbilgisi öğretiminde, öğrenicinin hedef dilin yaşayan diline uygun bir şekilde yanlışsız, kolay ve hızlı iletişim kurmasına yardımcı bilgiler verilmektedir. Derlem çalışmaları yaşayan dili bizlere sunan kaynaklardan biridir. Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde de derlemlerden yararlanarak en sık kullanılan yapıların ve sözcüklerin öğretimine yer verilmelidir. Çalışmamızın inceleme konusu belgisiz adıllar ve belgisiz sıfatlar, bir sözcük ulamı olsalar da yapıları gereği birer dilbilgisi konusu olarak ele alınmaktadırlar. Çalışmamızda, Türkçenin içerisinde önemli bir yere sahip olan belirtme sıfatlarının“belgisiz sıfat”alt türü ile adılların bir alt türü“belgisiz adıllar”, anlamsal ve işlevsel açıdan incelenmektedir. Belirtme sıfatları ulamı içinde yer alan belgisiz sıfatlar, varlıkları belirsiz olarak belirten sıfatlardır: bütün okullar, bazı kimseler, başka ülkeler… Belgisiz adıllar ise nitelik ve nicelik açısından hangi adın yerini aldıkları belli olmayan adıllardır. Çalışmamızın amacı, Türkçeyi yabancı bir dil olarak öğrenen/öğrenecek yabancılara, akademik bir yaklaşım ve bilimsel yöntemlerle öğretilecek alt yapıyı hazırlamaktır. Bu çalışma ile iki sözcük ulam türünün betimlenmesi ve yabancı dil olarak Türkçe öğrenicilerini hedef almış kitaplarda bu ulam türlerine nasıl yer verildiğine ve bu kaynaklardan hareketle belgisiz sıfat ve adılların nasıl ele alınması gerektiğinin anlatılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Teaching grammar is an indispensable part of language teaching. Although, grammar should not be thought not only as a set of rules but also thought as an assistive of basic language skills together with communication dimension. Via grammar teaching, conductive informations, leading accurate, easy and fast communication, are given to students in a suitable way between the target language and the source language. Compilation studies are one of the sources presenting living language to us. For this reason, the most frequent structures and words should exist in Turkish teaching as a foreign language by using compilation studies. Although, indefinite adjectives and indefinite pronouns on which this study is based, are the group of word, also they are treated as a subject of grammar rules for their structures. In our study, indefinite adjectives as a subtype of demonstrative adjectives and indefinite pronouns as a subtype of pronouns which are all have an importance in Turkish language, are examined semantically and functionally. Indefinite adjectives taking place in demonstrative adjectives represent nouns indefinably. For instance; all schools, some people, other countries etc. Also, indefinite pronouns are the nouns which replace for a word that is not certain in terms of quality and quantity. The primary goal of this study is to prepare a background with an academic approach and scientific methods for foreigners who learn Turkish as a foreign language. This study aims that two word type categories will be characterized and looked at how these word types are taken part in Turkish books for foreigners and how indefinite adjectives and pronouns should be discussed with reference to these books.