The analysis of cultural elements in elt textbooks
İngilizce eğitiminde kullanılan ders kitaplarındaki kültürel unsurların incelenmesi
- Tez No: 368262
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA HARPUTLU, DOÇ. DR. FATMA FERYAL ÇUBUKÇU, YRD. DOÇ. DR. AYLİN KÖYALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Dil ve Kültür İlişkişi, Dil ve Kültür Eğitimi, Ders Kitabı, Kültürel Unsurlar, Kültürel Yeterlik, Kültürel Farkındalık, Kültürlerarası Yeterlik, Culture, Language and Culture Education, Coursebook, Cultural elements, Cultural Awareness, Cultural Competence, Intercultural Competence
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, Hava Lisan Okul Komutanlığında çalışan Türk İngilizce öğretmenleri tarafından hazırlanmış olan İngilizce öğretim ders kitabı serisi ile Amerika Savunma Dil Enstitüsü yazarları tarafından hazırlanmış olan bir ders kitabı serisinde bulunan kültürel unsurları analiz etmeyi ve bu unsurları karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, çalışmanın kuramsal çerçevesini sunmaktadır. Aynı zamanda çalışmanın amacını, kapsamını, varsayımlarını, ve çalışmada kullanılan veri toplama ve değerlendirme metotlarını ortaya koymaktadır. İkinci bölüm, konuyla ilgili kaynak taramasını kapsamaktadır. Bu bölüm genel olarak dil ve kültür ilişkisini, dil ve kültür eğitimi üzerine yapılan çalışmaları, ders kitaplarında kültürel unsurların araştırılması konularını içerir. Üçüncü bölüm araştırmanın yöntemini, dördüncü bölüm ise veri analizini ve elde edilen sonuçların tartışmasını kapsamaktadır. Son bölüm ise çalışmanın kısa bir özetinin yapıldığı, sonuçların ortaya konduğu ve önerilerin yapıldığı bölümdür.
Özet (Çeviri)
This study tries to analyze and compare the cultural elements and components in two English Language Teaching Course Book Series, namely American Language Course Book Series (ALC) written by writers of American Defense Language Institute and Turkish Air Force Language School (TUAFLS) Content Based Book Series (CBS) prepared by Turkish teachers of English The study is composed of five chapters. The first chapter offers a background to the study. The aim and scope of the study are given in this chapter along with the method and assumptions. The second chapter presents literature review. This chapter provides a brief definition of culture, cultural knowledge, awareness and competence. It also gives information about the relationship among language, culture and teaching English. Chapter three deals with the research methodology, whereas chapter four presents the data analysis and discussion of the results. Chapter five, the conclusion, provides a brief summary of the study and the results and it presents suggestions for future studies.